За превоз на стоки с бусове над 2,5 тона ще

...
За превоз на стоки с бусове над 2,5 тона ще
Коментари Харесай

ДАИ с нов регистър за бусовете, возещи стоки. Вече и за тях ще има лиценз

За транспорт на артикули с бусове над 2,5 тона ще се изисква лиценз. Това плануват промени в Закона за автомобилните транспорти, които са пуснати от Министерството на превоза за публично разискване.

Изискванията за приемане на лиценз стават наложителни за превозвачи, употребяващи моторни транспортни средства, които са предопределени извънредно за транспорт на товари и с позволена оптималната маса над 2,5 тона, гласят претекстовете към законопроекта.

Изискването се планува да влезе в действие от 20 май 2022 година и цели да сближи изискванията за конкуренция сред всички превозвачи, поради възходящият брой компании, които правят транспорти с пътни транспортни средства с посочената позволена оптималната маса, допълват създателите на законопроекта.

За да получи една компания лиценз за транспортьор, ръководителят на транспортната активност би трябвало да има уверение за професионална подготвеност съгласно разпоредба на министерството, а самата компания да е финансово постоянна.

Същевременно с измененията в закона се допълват разпоредбите за определяне на условието за финансова непоклатимост. Предлага се при издаване на лиценз за Европейски Съюз и лиценз за осъществяване на транспорт на пасажери или товари на територията на България компаниите да нямат отговорности към държавната хазна. Така компаниите, които употребяват бусове над 2,5 тона, изобщо няма да могат да получат лиценз, в случай че имат данъчни отговорности или неплатени санкции.

С препоръчаните промени се цели от една страна – реализиране на надеждност в бранша на автомобилния превоз и от друга – да се усъвършенства събирането на отговорностите към хазната, гласят претекстовете към проектозакона.

Проверката за съществуването или неналичието на отговорности ще се реализира служебно от чиновници в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Наред с това от Национална агенция за приходите ще дават данни на ДАИ за компаниите, които имат отговорности. На фирмите със отговорности ще може да бъде налагана глоба – краткотрайно прекъсване на активността, до заплащане на борчовете, само че не повече от три месеца.

Друга смяна планува ИА " Автомобилна администрация " да води указател на номерата на транспортните средства и броя на наетите хора от лицензираните превозвачи към 31 декември на миналата година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР