За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще

...
За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще
Коментари Харесай

Въшният министър: На този етап няма пряка опасност от разделяне на ЕС

За предварителните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще бъдат разкрити 734 секции за гласоподаване. Това разгласи по БНР служебният външен министър Николай Милков.

Той подсети, че срокът за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната е до 6 септември и съобщи, че според от техния брой могат да бъдат разкрити още секции отвън граница. По данни на Министерство на външните работи се чака да бъдат разкрити 750 секции в над 60 страни. Ситуацията е такава, че секциите в чужбина се разкриват служебно, на база на данни от предходни избори, сподели още Милков.

Относно разкриването на секции за гласоподаване на територията на Украйна , министър Милков изясни, че тази седмица следва заминаването на работна група, която да откри обстановката и изискванията за възобновяването на работата на посолството ни в Киев. Според него е допустимо да има прекратени връзки като телефони, интернет, вода. По думите му чак откакто бъде обновена активността на консулската ни работа, може да се мисли за отваряне на секции, като това зависи от интензивността на хората. Милков разгласи, че до момента нормално за откриване на секции са били подавани към 100 заявки за гласоподаване за двете ни посолства - в Киев и в Одеса.

По-рано тази седмица на брифинг в Министерство на външните работи беше оповестено, че за гласоподаване на територията на Украйна са били постъпили едвам 7 заявки.

По тематиката за присъединението на България към Шенгенското пространство Милков, съобщи, че това е " остарял и мъчителен проблем " в българската политика, като акцентира, че от служебния кабинет работят на административно равнище.

Той означи, че налице са към този момент позитивни настройки от другите страни членки.

На въпрос, обвързван с европейската взаимност, Милков съобщи: Не бих разпознал такава директна заплаха от делене на Европейския съюз от политиките , които той е определил. " Това е остаряла тактика на Москва. Още през Студената война, тя се опитваше да вбива клинове сред Съединени американски щати и Европа и вътре в самата Европа, за усилване на нехомогенността в политическите усещания и позиции на европейските страни ", сподели той.

Натрупалите се рецесии, с които се сблъсква Европейски Съюз, като стартираме от пандемията, спирането на веригите за оставки, дефицита на съществени артикули, неналичието и повишението на енергийните първични материали, разкрива нови недостатъци, които ние би трябвало да преодолеем, с цел да реализираме една по-конкурентна хомогенна и единна Европа, сподели още служебният министър.

По думите му тези рецесии изискват незабавно пренастройване на съществуващите сега принадлежности и политики в региона на сигурността и защитата, само че и в браншове като енергетика, стопанска система, климат. Доколкото морските пътища в Черно море могат елементарно да се компрометират, се поставят старания с гръцките сътрудници за насърчаване на планове като този в Александруполис, уточни Николай Милков.

" Ще осъществим една историческа задача - България да бъде средиземноморска страна. "

" Имаме всички учредения да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще проработи ", увери Милков.

Относно визитата в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър сподели, че ползата към контактите сред бизнесите от двете страни е бил доста огромен.

" Беше проявен доста сериозен интерес към съдействието с България. Ние не отидохме да молим за вложения ", акцентира той.

Есента у нас ще бъде открит офис на държавния капиталов фонд на ОАЕ, стана ясно от думите на Милков. Бил е проявен интерес към пристанище Варна и към откриване на огромен потенциал за депозиране на нефт до Бургас .

Николай Милков е на мнение, че във връзка с България Турция не е прилагала политика на следен мигрантски напън:

" На нас ни беше спестяван засилен мигрантски напън, какъвто се наблюдаваше във връзка с гръцките граници. "

Във връзка с визитата на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в България в понеделник, външният министър съобщи, че на масата за диалози ще бъдат сложени всички въпроси от двустранен интерес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР