За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени

...
За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени
Коментари Харесай

Българите в чужбина ще гласуват в 784 секции в 68 държави

За предварителните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 страни. За първи път ще секция и в Доминиканската република, както и на някои гръцки острови. Най-много секции се откриват във Англия - 135, Германия - 117 и Турция - 112.

В Азия, Австралия и Океания в 7 страни ще бъдат открити 16 секции. 16 секции в 13 страни ще бъдат разкрити в Близкия изток и Африка. В Източна Европа и Централна Азия ще има 17 секции в 7 страни. В Югоизточна Европа – 172 секции в 12 страни. В Европа ще бъдат открити 483 секции в 22 страни, а в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - в 7 страни, ще бъдат отворени 80 секции.

По данни на ЦИК 65 344 са българските жители, за които е получен лист да бъдат включени в изборните описи за гласоподаване отвън страната. Гражданите, които не са в тези описи, също ще могат да гласоподават, като попълнят изискваната от закона декларация. 

" Около 70% е общото нарастване на секциите ни зад граница по отношение на изборите през април ", информира на брифинг зам.-председателят на работната група " Избори " в Министерство на външните работи Калин Анастасов. 

" 19 дни преди изборите, а ние към момента нямаме решение за машините за гласоподаване в чужбина. Надявахме се, че това ще стане на 20-ия ден преди изборите, за жалост нямаме решение и това ни слага във все по-голямо напрежение, откровено се надяваме да се вземе доста бързо решение оттук насетне, с цел да можем и ние да осъществим дилемите, които ще ни бъдат сложени от ЦИК ", сподели непрекъснатият секретар и ръководител на работната група " Избори " Иван Кондов.

От Министерство на външните работи оповестиха, че са логистично обезпечени от на следващия ден, 22 юни, от 13:00 ч. да започват процеса по доставянето на машините. 

Относно секциите, които се разкриват на някои курортни места, Кондов разяснява по този начин:  " Очевидно нашите жители, които са възнамерявали своите почивки, са изпратили заявления и са събрани нужните 40 заявки за гласоподаване, тъй че ние ще би трябвало да отворим секции тук-там като някои гръцки острови, където отново няма българска общественост. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявки ", разяснява Кондов.

Той изясни, че това им основава усложнения, тъй като би трябвало да изпратят напълно членовете на СИК-овете там, и второ: в случай че там гласоподават над 100 гласоподаватели, по в този момент съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президенстски избори, ще би трябвало автоматизирано да отворят секции там, а сезонът от дълго време ще е отминал и евентуално няма да има български жители на тези места. По думите му огромният брой секции основава проблем и с връщането на изборните бумаги. Те по закон би трябвало да се върнат с дипломатическа поща.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР