За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени

...
За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени
Коментари Харесай

Отварят 784 секции в 68 държави за изборите, рекорден е броят в Европа

За предварителните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 страни, с цел да могат българите в чужбина да упражнят правото си на избор, оповестиха на постоянния си брифинг в Министерство на външните работи - Иван Кондов, непрекъснат секретар и ръководител на РГ „ Избори “, и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ „ Избори “.

ЦИК към този момент излезе с решение по отношение на местата, където ще се организират избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните числа малко се разминават, само че това е механически въпрос, който в идващите дни ще бъде изчистен - разяснява непрекъснатият секретар и ръководител на РГ " Избори “ Иван Кондов.

" Преди към месец, когато трябваше да изпратим планиран бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме навръх база 800 секции. Това наподобява в действителност ужасно доста и това съставлява една много сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено доста ни тормози въпросът за човешките запаси ", сподели Кондов.

Той разяснява автоматизирано отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места към този момент няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде еластичност, с цел да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

Вторият въпрос, който засегна, са секциите, които се разкриват на някои курортни места.

" Очевидно нашите жители, които са възнамерявали своите почивки, са изпратили заявления и са събрани нужните 40 заявки за гласоподаване, тъй че ние ще би трябвало да отворим секции тук-там като някои гръцки острови, където отново няма българска общественост. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявки ", разяснява Кондов.

Той изясни, че това им основава усложнения, тъй като би трябвало да изпратят напълно членовете на СИК-овете там, и второ: в случай че там гласоподават над 100 гласоподаватели, по в този момент съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президенстски избори, ще би трябвало автоматизирано да отворят секции там, сезонът от дълго време ще е отминал и евентуално няма да има български жители там.

По думите му огромният брой секции основава проблем и с връщането на изборните бумаги. Те по закон би трябвало да се върнат с дипломатическа поща.

" Ние би трябвало да изпратим пощальон, който да е претрупан с функционалностите на дипломатически пощальон, който би трябвало да върне тези бумаги с ръчния си багаж, защото дипломатическата поща се придвижва единствено в ръчен багаж ", изясни още Кондов.

Той се надява предлагането, което са създали и на предходното Народно събрание, за по-далечните дестинации изборните бумаги да се връщат с куриерски компании, да се случи, тъй като това ще облекчи процедурата и ще спести пари за тази процедура.

Зам-председателят на работна група " Избори " Калин Анастасов предизвести, че до началото на изборния ден остават 465 часа, с цел да се провежда и завърши процесът по подготовка и осъществяване на изборите.

Анастасов посочи, че е установено разминаване в цифрите и изброяване на секциите от ЦИК, изпратено е писмо за това в ЦИК и от Министерство на външните работи се надяват, че тази неточност ще бъде поправена.

Разликата е в секции, които не са маркирани.Като да вземем за пример две секции във Англия, които са проведени, само че към момента не са влезнали в решението на ЦИК. От на следващия ден Министерство на външните работи ще одобри 710 000 бюлетини от Българска народна банка и ще стартира приемането на изборните бумаги.

Ето и секциите в чужбина по региони:

- в региона на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 страни 16 секции.
- в региона на Близкия Изток и Африка - в 13 страни ще бъдат проведени 16 секции.
- в региона на Източна Европа и Централна Азия - в 7 страни – 17 секции.
- в региона на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 страни – 172 секции.
- в Европа – в 22 страни ще бъдат открити 483 секции – безспорен връх на територията на Европа.
- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн – в 7 страни ще бъдат открити 80 секции.

4 пъти са увеличени секциите във Англия и Северна Ирландия по отношение на изборите през април.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР