За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на

...
За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на
Коментари Харесай

В този български град жилищата поскъпнаха с 30%

За бизнесмените става все по-трудно да плануват финалната цена на постройка в градеж и някои от тях стопираха продажбите " на зелено ", споделя инж. Диана Мерджанова, брокер в интернационална организация за недвижими парцели с офис в Стара Загора. Все повече млади фамилии и чужденци избират Стара Загора, прецизира БНР. Градът е с централното местонахождение и бърз достъп до летища и пристанища в разнообразни направления.

- Г-жо Мерджанова, задава ли се изстудяване на пазара на парцели поради покачването на лихвите по заемите и прогнозите за криза?

- До началото на 2024 година лихвите по жилищните заеми у нас евентуално ще набъбнат до 4-5%, а тези по потребителските заеми до 10%. Тази прогноза вършат финансисти на база на твърдия курс на Федералния запас на Съединени американски щати към изстудяване на кредитирането и преодоляване на инфлацията. Тази посока следва и Европейската централна банка с няколко месеца забавяне. Tърговските банки у нас започнаха страхливо да реагират. Някои от по-големите финансови институции започнаха първа стъпка по унищожаване на наказателните такси за огромни влогове, които бяха въвели поради остатъка на свободни пари. Банките обаче към момента са свръхликвидни, тъй че по-смели придвижвания нагоре в лихвите по спестяванията скоро надали ще забележим. Това за кредитополучателите е добра вест, тъй като от лихвите по депозитите зависи в огромна степен лихвата по заемите. Лихвите ще порастват много гладко, като в това време упованията са работадателите да усилват възнагражденията в отговор на инфлацията. Не мисля, че ще стигне до шокови обстановки.

- Ще се спука ли имотният “балон ”?

- Считам, че да се приказва за " балонизиране " на имотния пазар в България и да се прави прилика с американския е погрешно. За българина приоритет номер 1 е да има личен дом. България остава измежду страните с максимален дял на глава от популацията със личен парцел, даже два и повече. Наблюдаваме леко закъснение на пазара, само че това се случи само в третото тримесечие на годината, по време на летния сезон. Предстои да създадем разбор на месеците до края на годината.

- Какви са трендовете на имотния пазар в Стара Загора?

- Дистанционната работа, красивата природа, климатът на Стара Загора водят до сериозен интерес от страна на българи и чужденци. Градът е с централното местонахождение и бърз достъп до летища и пристанища в разнообразни направления. Войната в Украйна докара до растеж в цените, изключително на енергоносителите. Някои европейци в личните си страни нямат опция да закупят собствен дом, само че в Стара Загора е налице търсене на жилища от жители на Норвегия, Нидерландия, Германия. Те избират страната ни, водени от по-ниските налози и цени на недвижимите парцели. Наблюдаваме и засилен интерес в закупуването на жилища от украински жители. Семейства на моряци, които не могат да се върнат в родината си, предприемачи от Киев, Харков, Херсон, Мариупол трансферираха дейностите си тук.

- Какво се търси най-масово и кои са купувачите?

- Остава ползата към селските парцели. В градската част клиентът се насочва към вторичния пазар. Купувачът избира парцел, подготвен за живеене. Това се дължи на поскъпващите строителни материали, ремонтни услуги и обзавеждане. Налице са така наречен мигриращи клиенти, най-вече от София. Това са млади фамилии, които търсят жилища с две или три спални. Те се ориентират към региона поради инфлацията и оскъпяването на живота на месечна база в по-големите градове.

- С какъв брой нарастнаха жилищата в Стара Загора през последната година?

- От няколко месеца насам купувачите в действителност са в ступор. Отлагат огледи, само че това е естествена реакция - хората желаят да купят, само че изчакват, тъй като цените скочиха. Новините за задаваща се криза са другата причина за пасивността им, неразбираемата политическа конюнктура също. Основно повишаването се дължи на скока в строителните материали. От нашата компания предизвестяваме, че това може да докара до недостиг на парцели и нов растеж в цените на жилищата. Новото строителство е поскъпнало сред 20-30%. За бизнесмените става все по-трудно да плануват финалната цена на една постройка и някои строители започнаха да стопират продажбите " на зелено ".

- Все по този начин резистентен ли е ползата към гаражите?

- Да, цените на гаражите не престават да порастват нагоре. Новото строителство в центъра на града доближи до 25 000 евро, остарялото варира сред 15 000 - 17 000 евро, в кварталите междинните цени за ново строителство са сред 15 000 – 18 000 евро. Продават се и паркоместа в новостроящи се здания - цените им се движат от 10 000 до 15 000 евро съгласно местоположението. Търсенето им е високо, а предлагането лимитирано в границите на града. Месечният наем за гараж в центъра от 120 лева се повиши до 150 лева, даже стигна 170 лева Всичко това е обвързвано с дефицит тук-там за паркиране. Мащабният ВиК ремонт затруднява още паркирането.

- Търсят ли се парцели чартърен и каква е междинната им цена?

- Всяка година Тракийският университет приема към 1300 нови студенти. Началото на войната в Украйна промени фрапантно обстановката. От март насам наемите на жилища с една спалня от 300 - 350 лв. доближиха до 450 - 500 лева Заради засилен интерес от украински жители наемът на апартамент в нова постройка с 2 спални с обзавеждане към този момент е 900 - 1000 лв., тук-там в централната градска част стига до 1100 лева Обзаведено жилище с една спалня в нов блок в региона на Медицинския факултет се закова на 600 лева, а с две спални има покупко-продажби на 800 - 900 лв.. Оказахме се в обстановка, в която няма предложение, което да отговори на огромното търсене. В същото време студенти по медицина се местят в Стара Загора от столицата поради увеличена прехрана на живот.

Смятам, че в този момент е преференциално да се влагат налични средства в двустайни и тристайни жилища за отдаване чартърен, защото има търсене и то няма да стихне и в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР