За празника си Природен парк Витоша“ получи специален подарък. За

...
За празника си Природен парк Витоша“ получи специален подарък. За
Коментари Харесай

За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон

За празника си Природен парк „ Витоша “ получи специфичен подарък. За пръв път от половин век насам в планината над София беше повдигнат подслон. Той е изработен по неповторим план в жанр 2050-та година и е сбъднат благодарение на десетки доброволци. Откриването на новия Заслон наблюдаваха Милен Атанасов и Филип Петков.

София

Преди година беше единствено концепция. После стана план.

А в този момент е действителност. На 1940 метра надморска височина, до пътеката над Конярника, по маршрута сред хижа Кумата и Черни връх.

Заслонът - начинание, което завихри ентусиазма, труда и поддръжката на доброволци-любители на планината. Запали ги архитектът Андрея Момерин, който настойчиво и сърцато доказваше, че може да издигне Заслон на бъдещето върху каменните остатъци на подслон от предишното, съществувал тук през 50-те години на предишния век.
Андрея Момерин, проектант: Така си го представях. Не толкоз в архитектурния смисъл или в естетическия, а като място, където можеш да се подслониш и да намериш протекция.
„ Не ме питайте по какъв начин ще го пазим, значимото е по какъв начин ще го употребяваме “. Така проектант Момерин очерта бъдещето на новото планинско оборудване, което занапред ще добие панели за лично зареждане, безжичен интернет и високи технологии, подчинени на главната му функционалност - да пази и избавя живот в суровите планински условия.
 "Еделвайси " ще демонстрират каква е категорията на всяка хижа
Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по сходство на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат "еделвайси ". Предложението е на Мин...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР