За православния свят днес е Велики понеделник. Това е първият

...
За православния свят днес е Велики понеделник. Това е първият
Коментари Харесай

Велики понеделник! Започва Страстната седмица 


За православния свят през днешния ден е Велики понеделник. Това е първият ден от Страстната седмица, която напомня за последните дни от земния живот на Иисус Христос.

През тази седмица във всеки един ден посредством богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите. Чрез евангелски четива, посредством песнопения ставаме очевидци на едно или друго събитие от земния живот на Христос.


Църковните служби на Велики понеделник напомнят по какъв начин Христос изгонил търговците от храма; по какъв начин заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не давало плодове и за старозаветния Йосиф, който потърпевш поради завистта на своите близки.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви.

На Велика сряда Христос е посетен от Мария Магдалина, която измива със сълзи и намазва краката на Христос с драгоценно миро.

На Велики четвъртък се организира Тайната вечеря на Божия наследник с апостолите. По време на вечерята Христос им споделя, че един от тях ще Го съобщи. Юда излиза и Го предава.

Разпети петък е денят на великите премеждия на Исус. Христос е разпнат на Голгота сред двама разбойници и издъхва в страдания.

Велика събота е ден на недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица.

След Страстната седмица идва светлото Христово възкресение – Великден.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР