За православните вярващи, които празнуват по Юлианския календар, днес е

...
За православните вярващи, които празнуват по Юлианския календар, днес е
Коментари Харесай

Сърбия посреща Бъдни вечер

За православните вярващи, които честват по Юлианския календар , през днешния ден е Бъдни вечер, оповестява Танюг.

В Сърбия има голям брой обичаи и традиции, които се извършват на Бъдни вечер.

Денят стартира рано сутринта с отсичането на бъдника , който се внася в къщата по мрак. Бъдни вечер се отбелязва и с литургия и събиране на фамилията към постната софра, която включва мед, лук, боб, зеле, риба, плодове и ядки (орехи, лешници, ябълки, сушени сливи), споделя сръбският вестник „ Данас “. Сутринта на Бъдни вечер се меси и самун, който вечерта се разчупва с ръце.

Празникът получава името си от отсечения клон на дъба бъдник – свещеното дърво на славяните.
Това е и последният ден от коледните пости, с които вярващите се приготвят да отпразнуват Коледа – раждането на Исус Христос.

Един от обичаите е дружно с бъдника в къщата да се внесе и жито, тъй че идната година да бъде плодотворна. Внася се и плява, с която се принася жертва на духа на Христос, който се е родил в сламата. На Бъдни вечер не се спи , а се бди и се чака свещеният миг на Рождество Христово.

Някои хора поставят на трапезата си пари, с цел да бъде богата цялата година, споделя сръбското издание „ Курир “. Със същата цел се яде и маково семе в деня на Бъдни вечер. Не се пие алкохол, с цел да не бъде „ пияна “ цялата година.

Според вярванията на Бъдни вечер нищо не би трябвало да се изнася от вкъщи .

Има традиция на Бъдни вечер да се трошат орехи, с цел да се види какви ще бъдат шансът и здравето на фамилията. 
Бъдни вечер е също по този начин време да извиним и да се помирим с хората , с които сме се карали през годината, пишат още сръбските вестници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР