За пръв път Япония обяви публично, че може да се

...
За пръв път Япония обяви публично, че може да се
Коментари Харесай

Япония вече говори за отлагане на игрите, България изчаква решението

За пръв път Япония разгласи обществено, че може да се стигне до отсрочване на олимпийските игри в Токио 2020. Направи го министър-председателят Шиндзо Абе в понеделник, откакто дълго държавното управление твърдеше, че игрите ще се проведат по проект.

Най-голямото събитие в света на спорта е планувано за дните от 24 юли до 9 август. Заради разпространяването на ковид Япония и Международният олимпийски комитет (МОК) са под мощен напън да създадат смяна. По-рано Канада и Австралия оповестиха, че в случай че датите се запазят, те няма да изпратят тимовете си.

Преди ден МОКси дефинира период от четири седмици, в които да реши дали игрите в Токио ще се проведат по проект.

" Решението на МОК е в границите на това, което споделих преди, че събитието би трябвало да се организира в цялостния си тип. Ако това е мъчно за осъществяване - и като сложим преди всичко здравето на спортистите - може да нямаме различен избор с изключение на да обмислим отлагането на игрите ", сподели Абе.

За подготовката на игрите са изхарчени 12 милиарда $. Отлагане на Токио 2020 може да докара до огромни загуби, защото уредниците чакат 3 милиарда $ единствено от вътрешни спонсори.

Мнението на България

В момента Българският олимпийски комитет (БОК) следи по какъв начин ще се развие ситуацията, макар че има терзания за опциите за подготовка на спортистите в условия на изключително състояние.

" Ще изчакаме тези четири седмици, в които МОК разгласи, че ще вземе решение. След това ще обсъдим тематиката ", сподели генералният секретар на БОК Белчо Горанов пред " Дневник ".

По думите му МОК и организационният комитет на Токио 2020 е посочил, че работи задоволително отговорно. " Рискът е прекомерно огромен и би трябвало да се изчака ", съобщи той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (897)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР