За пръв път в последните години броят на хората без

...
За пръв път в последните години броят на хората без
Коментари Харесай

Расте броят на хората без здравни вноски

За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски пораства, вместо да понижава, сочат данните от доклада за бюджета на здравната каса за 2016 година. Към 31.12.2016 година неосигурените лица са общо 18.8% от структурата на лицата, водени като наложително здравно обезпечени, или в безспорна стойност те съставляват 1392 хиляди души, или са със 73 980 души повече, което съставлява нарастване от 5.6% в съпоставяне със същия регистриран интервал на 2015 година

Така стопира наклонността на спад на неосигурените. В края на 2015 година неосигурените са 17.7%, или 1318 хиляди души, което пък е с 86 271 души по-малко от 2014 година.

От Националната организация по приходите обясниха растежа на хората без постоянни вноски с ограниченията, които Национална агенция за приходите е подхванала да спре правата на неточни платци. През 2016 година е влезнала в действие смяна, съгласно която хора на цивилен контракт, които се обезпечават на сума под минималната работна заплата, към този момент не се водят обезпечени. Взети са ограничения и против работодатели, които не оповестяват в Национална агенция за приходите за прекъснати трудови контракти. Хиляди хора до неотдавна са се водели на трудов контракт, само че без действително да им се заплащат осигуровките. В такива случаи самият служащ не е отговорен и не се води неосигурен. Сега обаче са издирени такива работодатели и контракти са прекъснати. Имало и дребна група от българи, които живеят и се обезпечават и в Европейски Съюз, и тук, само че защото двойното обезпечаване не е допустимо в Европа, са отпаднали от системата у нас.

От Национална агенция за приходите също така припомниха, че най-малко половината от хората, които се водят неосигурени, от дълго време са в чужбина, а действително живеещите в България хора без вноски се движат сред 400 000 и 550 000 души.

Не се нарушава обаче друга наклонност - да се преизпълняват приходите от вноски, както и събираните пари да се усилват поради растежа на осигурителния приход. Така, макар че обезпечените през 2016 година понижават, преизпълнението на приходите е 1431 хиляди лева Общо постъпленията от осигуровки са 2 212 561 хиляди лева, което е и растеж с 4.8%, или с 102 052 хиляди лева повече по отношение на 2015 година Ръст има и при така наречен трансфер - парите, които бюджетът внася за обезпечаваните от страната категории - пенсионери, деца, обществено слаби. Те са общо 1 045 199 хиляди лева, което е с 66 920 хиляди лева повече спрямо миналата 2015 година Увеличението е в следствие от измененията в Закона за здравното обезпечаване, съгласно които годишно пораства вноската на страната. Въпреки това тя остава дребна, защото за над 2 млн. души са импортирани 1 милиарда лева

Върху размера на постъпленията през 2016 година оказва въздействие растежът на междинната работна заплата, на броя на наетите лица и на минималните осигурителни прагове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР