За пръв път в историята си Саудитска Арабия разреши на

...
За пръв път в историята си Саудитска Арабия разреши на
Коментари Харесай

За пръв път Саудитска Арабия разреши полети до Израел над своя територия

За пръв път в историята си Саудитска Арабия позволи на авиопревозвач да лети във въздушното пространство до израелско летище, заяви " Ройтерс ", като цитира компанията, удостоверила лиценза.

За опцията " Ер Индия " да лети сред двете Ню Делхи и Тел Авив в саудитско въздушно пространство първи заяви израелският министър председател Бенямин Нетаняху още в понеделник. Думите му обаче нямаха удостоверение нито от саудитските управляващи, нито от индийския народен транспортьор.
Саудитска Арабия не признава Израел и вкарва възбраната още при основаването на страната през 1948 година " Ройтерс " отбелязва, че решението на управляващите в Рияд е забележителна дипломатическа смяна.

Тя се случва на фона на голям брой известия в израелски и арабски медии за топящите се ледове сред двете страни, частично поради възходящото въздействие на общия им съперник Иран в района.

" Ер Индия " споделя, че ще има полети сред двете точки три дни в седмицата. Възможността да се употребява саудитското въздушно пространство ще спести към два часа от полета съгласно компанията. Връзките сред Индия и Израел в същото време процъфтяват след дълъг застой - предишния месец Нетаняху направи първото посещаване на израелски министър председател в Индия от 15 година насам. Колегата му Нарендра Моди пък предходната година стана първият водач на страната, посетил Израел.

Малко след известието и израелският народен транспортьор " Ел Ал " разгласи, че ще търси позволение от Саудитска Арабия, с цел да може полетите, които към този момент прави до Индия да са конкурентни на " Ер Индия ". " Ел Ал " лети до Мумбай за седем вместо за пет часа, колкото би било дистанцията по въздух, тъй като маршрутът се отклонява на юг към Етиопия и след това на изток, към Индия. Компанията даже разгласи, че е поискала подпомагане от Организация на обединените нации, с цел да получи позволението.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3259)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР