За пръв път в историята - новината, която преди години

...
За пръв път в историята - новината, която преди години
Коментари Харесай

Защо китайски пилот във Формула 1 е сделка с много печеливши

За пръв път в историята - новината, която преди години можеше да бъде призната за фантастика, стана факт с назначението на Гуаню Джоу в отбора на " Алфа Ромео ". Това провокира доста мнения освен от експерти, само че и измежду ентусиастите.

Като съществена причина незабавно беше бележит фактът, че Джоу идва в тима със лични спонсори, само че от " Алфа Ромео " настояват, че в ангажирането му има и друга страна. По-важният въпрос обаче наподобява какво носи на Формула 1 привличането на първия водач от Китай.

Китай като аналог на Съединени американски щати за развиване

Новината, че Джоу ще бъде в колоната през идващия сезон, пристигна единствено две седмици откакто Формула 1 разгласи. Страната остава хазаин на старт до сезон 2025 в това число, откакто Шанхай приема шампионата от 2024 година

В Китай съревнование не е имало от 2019 година, когато там беше честването на старт №1000 в историята. Пандемията от COVID-19 докара до отсрочване на стартовете през 2020 и 2021 година, а страната отпадна и от календара за 2022 година, само че с заричане да се завърне от 2023-а.

Настоящият началник на Формула 1 Стефано Доменикали, както и неговият предходник Чейз Кери неведнъж загатваха Китай като един от най-важните пазари, на които спортът ще работи за разгръщане. Страната е считана за значима, колкото и Съединени американски щати в дълготрайните проекти на притежателите.

От идната година Съединени американски щати ще бъдат хазаин на две надпревари в календара, а за сходна опция с Китай се.

За последните два сезона Формула 1 регистрира и доста огромен зрителски интерес в Китай. От една страна, това се дължи и на връщането на излъчването по обществената телевизия CCTV, която подписа контракт през 2018 година В скоро време обаче следва сключване на нов контракт за телевизионните права, което също може да донесе още облаги на Формула 1.

Китайски водач, китайски спонсори

Печеливш от идването на Джоу е и " Алфа Ромео ", който си подсигурява по-голяма финансова непоклатимост, както призна и шефът Фредерик Васьор. Той дефинира привличането на китайския водач като " основно за компанията ".

" Факт е, че той идва със лични спонсори. От позиция на бюджета ни и маркетинговия резултат има доста позитивни фактори. Освен това взимаме водач, който умее да печели в поддържащите съревнования от Формула 2 ", сподели Васьор.

BREAKING: Guanyu Zhou will race for Alfa Romeo in 2022, becoming China`s first full-time driver
— Formula 1 (@F1)

Самият тим към този момент не зависи напълно от " Ферари ", като дотук Скудерията имаше тежката дума в определянето на пилотските места. Неслучайно в " Алфа Ромео " в последните години караха дългогодишният водач на " Ферари " Кими Райконен и предишният през академията Антонио Джовинаци. Именно италианецът беше противник на Джоу за пилотското място през 2022 година

Според специалисти привличането на Джоу е значимо и за цялата компания " Алфа Ромео ", която продава коли на китайския пазар. Освен това един от спонсорите - Orlen, също има ползи в Китай.

Не на последно място се разяснява и ползата на от ден на ден китайски компании към спорта. От лятото, когато се заприказва, че Джоу може да премине във Формула 1, вниманието на вложители от страната към шампионата се е нараснало няколко пъти, признава Доменикали.

Компании от Китай търсят метод за реклама, което е лимитирано поради отсъствието на надпреварата в Шанхай.

А къде остава пилотският фактор

Влизането на Гуаню Джоу във Формула 1 среща и друга теза, а точно за пазаруването на пилотски места. Темата е все по-коментирана в последните години, откакто като с помощта на бащите си милиардери Никита Мазепин ( " Хаас " ), Ланс Строл ( " Астън Мартин " ) и Никола Латифи ( " Уилямс " ) са част от шампионата.

Именно финансовата сигурност подтиква по-скромни тимове да притеглят такива водачи.

За самия Джоу мненията са разнопосочни, без значение че той се бори за купата във Формула 2, изоставайки с 36 точки от австралиеца Оскар Пиастри.

" Разбирам, че може да има доста хора, които са скептични, само че аз имам вяра в това като най-правилния ход за тима ни. Гуаню сподели, че е надарен водач, който към този момент има дребен опит с Формула 1 от тренировките с " Алпин ". Няма причина хората да не му дадат опция, каквато получиха и доста други преди ", добави шефът на " Алфа Ромео ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР