За пръв път в историята на европейските институции изложбено пространство

...
За пръв път в историята на европейските институции изложбено пространство
Коментари Харесай

Кръщават на Буров част от ЕП в Брюксел по инициатива на Ковачев и Манфред Вебер

За пръв път в историята на европейските институции изложбено пространство в Европейския парламент в Брюксел ще носи името на българин – политикът, посланик и финансист Атанас Буров. Решението е взето от управлението на Екологичен потенциал, а предлагането е импортирано от евродепутата Андрей Ковачев. Инициативата изложбено пространство в главната постройка на Народното събрание да носи името " Атанас Буров " бе подета от делегацията на ГЕРБ в Екологичен потенциал по предложение на евродепутата Андрей Новаков и бе утвърдена без възражения от Председателството на Народното събрание. В писмо до ръководителя на Екологичен потенциал, Манфред Вебер посочи значимостта на демократа Буров за развиването на България като част от Европейската цивилизация.

Процедурата по преименуването продължи към половин година, като финалното решение е новото име да бъде обещано на изложбено пространство в постройката на Екологичен потенциал в Брюксел.

" Това е самопризнание за ролята и мястото на България и българския народ в Европа. Нашата страна от повече от десетилетие е горда и виновна членка на европейското демократично семейство, от което комунистическата тирания ни откъсна в продължение на 45 години. Като ротационен ръководител на Европейски Съюз през първата половина на тази година България показва политическо водачество в миг на дълбока неустановеност в бъдещето на европейския план. Радвам се, че дружно с моите сътрудници от ГЕРБ успяхме да съберем необятна политическа поддръжка в Европейския парламент за това предложение и част от демократичното сърце на Европа ще носи името на един огромен български и европейски демократ и общественик “, съобщи Андрей Ковачев.

" Трябваше да минат повече от 70 години един от най-бележитите и сполучливи български политици да получи самопризнание и то на европейско равнище. Горд съм, че точно Атанас Буров ще бъде първият българин, на който ще бъде кръстено пространство в Европейския парламент, тъй като е измежду тези смели държавници, които са запазили България в извънредно сложен интервал на две международни войни и държавни преврати. Макар приживе да остава незачитан, непризнат и унищожен от комунистическата власт, през днешния ден името му гордо ще демонстрира приноса на България за построяването на Европа ", съобщи Андрей Новаков.

Официалното разкриване на изложбеното пространство е планувано за началото на 2019 година.

Атанас Буров е министър на търговията, индустрията и труда през 1913 и през 1919 – 1920, както и на външните работи и изповеданията през 1926 – 1931. Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а поради политическите си речи и въвеждането на съвременни за времето си европейски практики на българска почва е именуван „ идеолог на българската буржоазия ".

Един от най-значимите му триумфи е, че съумява да извади България от интернационалната изолираност след Първата международна война и националната злополука, която страната претърпява. Благодарение на Буров България е измежду дребното страни, които даже получават понижение на военните си репарации. След руската окупация на България на 9 септември 1944 година Буров е наказан от така наречен Народен съд и поради това, че се опълчва на терора на Българска комунистическа партия, бива интерниран в Дряново, а след това е изпратен в концентрационния лагер край Дулово. През 1954 година на 79-годишна възраст Атанас Буров издъхва в Пазарджишкия затвор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР