За пръв път в историята католическите партии събраха повече гласове

...
За пръв път в историята католическите партии събраха повече гласове
Коментари Харесай

За пръв път в историята католиците спечелиха изборите в Северна Ирландия |

За пръв път в историята католическите партии събраха повече гласове от протестантите в Северна Ирландия. Победител в изборите е Шин Фейн, някогашното политическо крило на Ирландската републиканска войска (ИРА). Тя взема 27 места в 90-местния парламент. Втори остават досегашните ръководещи от протестантската Демократична юнионистка партия (DUP). Католиците имат повече места като се прибавят и гласовете на по-малките партии. Протестантската Ълстърска юнионистка партия (UUP)  има 9, а католическата Социал-демократическа работническа партия (SDLP) - 8. Огромен растеж бележи Обединената партия на Северна Ирландия (APNI) - единствената партия, която не е на религиозна основа, за която гласоподават представители и на двете общности.

Северна Ирландия е разграничена на враждуващи по сред си католическа и протестанстка общности. Католиците желаят обединяване с останалата част на Ирландия, а протестантите, наричани още юнионисти - оставане в Обединеното кралство. При разделянето на Северна Ирландия от Ейре, протестантите са доста болшинство в северната част на острова. Заради високата раждаемост на католиците и непрекъснатата емиграцията на протестанти в Англия обаче, разликата непрестанно се стопяваше. 

Шин Фейн се афишира за овакантяване на Обединеното кралство и присъединение към Република Ирландия (Ейре).

Резултатите значат, че Мишел О`Нийл ще има правото да стане първи министър - историческо събитие за националистите. 

Тя дефинира изборите като " същинска смяна и определящ миг за нашата политика и нашия народ ". " Днес стартира нова епоха, която ни дава опция да преразгледаме връзките си в това общество въз основа на почтеност, тъждество и обществена правдивост. " - добави О`Нийл.

Въпреки че Шин Фейн може да номинира първи министър, те не могат да заемат офиса, в случай че DUP, най-голямата партия измежду юнионистите, не се съгласи да номинира заместник-първи министър.

Техният водач Джефри Доналдсън сподели, че ще се отнесе с почитание към резултатите от изборите, само че обвърза поддръжката си с промени в Протокола за Северна Ирландия. Протоколът е детайл от съглашението сред Англия и Европейския съюз за Брекзит. Някои юнионисти считат, че той е издигнал комерсиална граница, сред Северна Ирландия и Англия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР