За пръв път в България се проведе Roca One Day

...
За пръв път в България се проведе Roca One Day
Коментари Харесай

Международният конкурс Roca One Day Design Challenge с успешно първо издание в България

За пръв път в България се организира Roca One Day Design Challenge. Събитието се състоя в събота, 21 април 2018 година, в неповторимата изложбена зала на Roca в София. Експо Баня София е най-голямата изложбена зала Roca на Балканите.

Roca One Day Design Challenge се провежда от Roca, международен водач в бранша за артикули за банята. Той провокира студенти и млади експерти до 30-годишна възраст с ползи в региона на дизайна и архитектурата, да основат, единствено един за ден, истински решения и новаторски концепции за банята. Поради лимитираното време за основаване на планове, състезанието е един от най-вълнуващите в областта на дизайна. Той се разраства в интернационален мащаб, а задачата е да се трансформира в референтна точка за младите дизайнери и архитекти.

Участниците проектират артикул, по задание, което се афишира при започване на деня. Задачата е обвързвана с банята. Състезателите работят в избран период, самостоятелно или в екип до трима. Най-важните аспекти, които журито би трябвало да вземе поради, са автентичност, дизайн и употреба на препоръчаните решения. Конкурсът предлага на младите студенти и експерти опита да провокират себе си да основават и развиват най-иновативни хрумвания.



В самия ден, 21 април, от 9,00 до 10,30 ч., в Експо Баня София авансово деклариралите през уеб страницата на състезанието присъединяване в първото издание на съревнованието у нас, се записаха персонално. Очакванията на уредниците бяха надминати и 170 надарени млади архитекти и дизайнери премериха сили. Освен гений, те демонстрираха и мощен отборен дух. След регистрацията и посрещането беше оповестено заданието и надпреварата стартира.



Участниците имаха опция да основат своите решения за баня в помощ на възрастните хора. Темата е настояща и предизвикателна в световен проект, защото от ден на ден възрастни хора, на възраст над 60 или 70 години, могат да се грижат за себе си, само че средата в дома им не е пригодена за техните потребности. Банята е помещението, в което възрастните хора срещат най-големи усложнения при осъществяване на ежедневните си действия и точно в това бе и предизвикването пред участниците на Roca One Day Design Challenge.



Срокът за работа бе до 17,30 ч. След това, 50 конкурсни плана, отговарящи на всички механически критерии на състезанието, бяха позволени за разискване от журито. То имаше тъкмо два часа за решение. Церемонията за оповестяване на спечелилите и награждаването стартира в 19,30 ч.

Жури на първото издание на плана Roca One Day Design Challenge в България бяха известни експерти, с чиито имена са свързани едни от знаковите архитектурни и дизайнерски планове в България (и не само) през последните години, създатели на сполучливи и уважавани студиа за архитектура и/или дизайн: Ангел Захариев, проектант и преподавател; Генчо Гоев, интериорен и продуктов дизайнер с многочислени награди; Любомир Станиславов, проектант, предприемач, преподавател; Валентин Водев, индустриален и продуктов дизайнер. Част от журито бе и Xavier Torras, Директор на фондация We Are Water и Директор Бранд и Комуникации на Група Roca.



След съществено разискване, професионалното жури взе своето решение и разгласи отличените планове и създатели в първото издание на Roca One Day Design Challenge в България.



Победители в съревнованието са Ангел Александров от Технически университет – София и Царина Рускова от Ruskova & Partners. Те получават парична премия в размер на 2000 лева

Втора премия в размер на 1000 лева получават Деница Батева и Биляна Йончева от Висше строително учебно заведение „ Любен Каравелов “ – София.

На трето място се класират Ралица Генева от Лесотехнически университет, София и Александър Чокойски от Университет по архитектура, строителство и геодезия. Наградата е в размер на 600 лева

Журито присъди и една спомагателна премия за резистентност, обезпечена от интернационална фондация We Are Water. Стойността на премията е 600 лева Проектът, който впечатли журито за тази премия, е на Кристиана Гецова и Радослав Йорданов от Технически университет – София.

Всички спечелили получават и право на присъединяване в уъркшоп, който ще се организира на 5 юни 2018 година, още веднъж в Експо Баня София. По покана на Рока България и платформата Roca One Day Design Challenge, у нас идва японският проектант Томоко Сакамото. Темата на нейния уъркшоп е Ръчно мислене.

Видео от церемонията по награждаването и отличените планове може да видите ТУК
Повече фотоси и видео материал от събитието може да разгледате ТУК или в интернационалната Фейсбук страница

Конкурсът Roca One Day Design Challenge има мощен интернационален темперамент. Създаден в Испания през 2012 година, тази година планът е в цялостна агресия и се провежда в нови шест страни: Аржентина, Бразилия, България, Сингапур, Полша и Хърватия. След триумфа на първото издание през 2017 година, Португалия, Русия, Оман, Англия и Китай са домакини на второ издание на състезанието. Обединените арабски емирства и Хонг Конг, където състезанието към този момент е натрапен, празнуват надлежно трето и четвърто издание. В Испания следва седмо издание, по едно и също време в Мадрид и Барселона.

Първото издание на състезанието One Day Design Challenge в България се организира в партньорство с: Dibla, КАБ и АИДБ.
За повече информация по отношение на надпреварата посетете формалния уеб страница на състезанието www.onedaydesignchallenge.net.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР