За пръв път в България се организира електронно и дистанционно

...
За пръв път в България се организира електронно и дистанционно
Коментари Харесай

Електронен вот ще излъчи победителя на Да България за листата за евровота

За пръв път в България се провежда електронно и отдалечено гласоподаване - за вътрешните избори на " Да, България! " за претенденти за единната листа на обединяване " Демократична България " за евровота. Гласуването ще се реализира посредством мобилното приложение на " Да, България ".
В конкуренция за влизане в листата 13 претенденти дебатираха с часове по горещи за страната и Европа тематики в клуб " Перото ". Кой ще събере най-вече поддръжка и ще влезе в листата ще покаже гласоподаване сред 4 и 10 февруари. Дотогава тече развой на регистрация за гласоподаване, за което не се изисква наложително партийно участие, разясниха от партията.
Отборът
" На идните избори за Европейски парламент се явяваме като най-ясната проевропейска европейска политическа общественост в България ", акцентира при откриването на дебата водачът на Политическа партия " Движение Да България " Христо Иванов. По думите му Европа е на кръстопът сред националпопулизма и това да върви напред, а единственият път, който води към бъдеще, е продължаването на напъните за все по-тесен съюз. На тези избори се явяваме като най-ясната проевропейска европейска политическа общественост, съобщи той. " Останалите политически сили - и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия и така наречен Патриоти ще си счупят краката да се пробват да се качат на вълната на националпопулизма, ще си счупят краката да се трансфорат в " българския Орбан " - дори чакам Бойко Борисов и Корнелия Нинова да се сдърпат за опцията да получат това название ", сподели още Иванов и се разграничи: " Ние сме алтернативата на това изпитание ".
Представяйки номинираните, Христо Иванов посочи, че " не са снахи, не са кръщелници, кумци и кумици, не са партийна номенклатура, а са хора, които имат силата, концепциите и страстта " Европа ". Сред тях са опитни фигури в политиката и на интернационалната сцена като Стефан Тафров и Велизар Шаламанов. Средната възраст на 17-те претенденти е 38 години, като четирима са на възраст под 30 години. Това е тимът на опита и младостта на " Да, България ", бе изтъкнато при представянето им. Заради грипа и пътувания в чужбина четирима претенденти не съумяха да се включат в дебата, само че остават в конкуренцията.
В дебата
Представянето на българския народен интерес в Брюксел, съгласно наблюденията на Алина Добрева , от време на време е доста превратно - отбрана на българската мафия, тъй като е българска. " Аз несъмнено няма да върша това. Смятам, че Европейският парламент е място за показване на ползите на жителите ", съобщи тя и акцентира, че " ще съставлява ползите на българските жители, на демократичната общественост, само че не и на превзетата страна, не и на мафията ".
" Българската олигархия от доста от дълго време се е специализирала в материята " еврофондене " и " субсидиевъдство " - това са обстоятелствата ", съобщи в хода на дебата Емил Георгиев . Според него би трябвало да търсим превъзмогване на този проблем посредством последователно излизане от грантовите схеми с европейско финансиране и прекосяване към потребление на повече пазарни принадлежности. Убеден съм, сподели той - че пазарът е най-хубавият ни съдружник в битката против политическата корупция на високо равнище.
Европейският парламент няма право на законодателна самодейност, само че той законодателства, посочи Александра Стеркова и увери, че ще се бори за по-ясни нормативни актове, с цел да няма недоразумения, както се случи с Регламента за персоналните данни (GDPR). Екологичен потенциал има право да основава анкетни комисии, които да ревизират нередности в страните-членки, посочи още тя и акцентира, че това е извънредно значим инструмент, който не се употребява във връзка с явни извършители. " Това, което се случва като потъпкване на правото на национално равнище, е обидно за мен като правист ", сподели тя, разяснявайки презастрояването по Черноморието. " Екологичен потенциал има какво да направи – при задоволително добра мотивация на европейските представители те могат да работят за това Европа да работи за нас ", изрично съобщи Александра Стеркова.
В дебата Стефан Тафров сподели, че ще се стреми да подбри доверието към България, което по думите му е най-дефицитната стока сега поради популистките залитания на ръководещите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия, на Движение за права и свободи.
Време е, сподели още той - за финансови наказания към страните, които не зачитат правото, време е европейските фондове да не отиват в джобовете на мафията, както сподели Алина, а да отиват в джобовете на жителите. За да се случи това, продължи Тафров - би трябвало ръководещият мафиотизиран хайлайф да бъде принуден да опази правовата страна, хората да си върнат доверието към съд и прокуратура.
Той посочи преимуществото си, че е различим на интернационалната сцена поради дипломатическата си кариера и изрази вяра да влезе във авторитетни комисии на Европейския парламент. Тафров акцентира и че има намерение интензивно да взе участие и в осмислянето на комунистическото минало на равнище Европейски парламент.
Михаил Панайотов означи, че скоро ще влезе в действие Регламент, който планува ограничение на финансирането по европрограми за страни, които всеобщо не съблюдават правилата на правовата страна. " Внимателният прочит на критериите умерено би причислил България към страните, които могат да попаднат под ударите на този правилник ", обърна внимание той. Михаил Панайотов уточни като свои цели цифровия пазар, единната фискална политика и образованието. За идващата осведомителна гражданска война инструментът който ни би трябвало е обучение, безапелационен е той.
Идеята за създаване на Европейска организация за гражданска отбрана стартира в дебата Велизар Шаламанов и съобщи, че ще отстоява опцията България да семейства централата на такава организация. Основният му приоритет ще е създаване на многонационални сили на Европейски Съюз, които да бъдат основа на многонационални планове за превъоръжаване и да подтикват консолидиране на отбранителната промишленост на Европа. Шаламанов не отмина и киберсигурността и устойчивостта на хибридни закани. По негово мнение България може да бъде доста по-активен участник в тази област, може да предложи доста и да получи доста, тъй като е изложена доста съществено на подобен вид закани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР