За пръв път в България са установени двата най-нови подварианта

...
За пръв път в България са установени двата най-нови подварианта
Коментари Харесай

Новите подварианти на омикрон са вече в България

За пръв път в България са открити двата най-нови подварианта на омикрон - BQ.1.1. и BM.1.1, заяви Националният център по заразни и паразитни заболявания. Има данни, че антителата, дейни към други разновидности на SARS-CoV-2, са с по-ниска успеваемост към BQ.1.1. Към този миг няма клинични данни за по-тежко протичане на болестта, породено от BQ.1.1. и BM.1.1. Пробите са взети в 13 области на страната в интервала 11.09-12.10.2022 година Всички изследвани проби са омикрон.

Здравният министър Асен Меджидиев удължи до 2 ноември заповедта с противоепидемичните ограничения, свързани с COVID-19. Маски на този стадий се изискват единствено в лечебните заведения и обществените заведения за деца и възрастни. Изключение от условието има за деца до 6-годишна възраст.

Заповедта планува и други ограничения, само че те се неглижират, а и мъчно могат да се управляват - да вземем за пример всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, да съблюдават отдалеченост от 1,5 м на открити публични места със скупчване на хора. Има рекомендации и към работодателите да проветряват постоянно и прочие Все още има и рекомендации където е допустимо институциите да оферират онлайн услуги, а работодателите да оферират отдалечена работа.

В Европейски Съюз случаите на COVID-19 порастват, само че у нас дори понижават, въпреки и нищожно. Днес да вземем за пример са регистрирани 619 нови случая при 630 предишния четвъртък. Рекордните вторници също означават тази наклонност - този вторник случаите бяха 1145, а предишния - 1147. Тези данни обаче не могат да се одобряват за меродавни, защото множеството хора не вършат тест поради лекото протичане на заболяването при тези подварианти на омикрон, а и поради многото други вируси, които циркулират сега.

При хоспитализациите - по-правдив индикатор, също не се следи съществено покачване - сега имаме 700 души в болница, а предишния четвъртък са били 692. В интензивни отделения в този момент имаме 56 пациенти, а предишния четвъртък са били 58.

Тази статистика обаче надали би трябвало да ни успокоява - за миналите две седмици сме изгубили 89 души с коронавирусна зараза, което е прекалено много на фона на относително лекото прекосяване на заболяването при тези подварианти на омикрон.

Рисковите групи хора - с белодробни и сърдечносъдови болести, диабет, наднормено тегло, компрометирана имунна система, би трябвало да се защитят с ваксина против тежко протичане на заболяването. За страдание, ползата към имунизациите, които към този момент са пригодени към омикрон, е извънредно слаб - за миналото денонощие са сложени едвам 1254 дози.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР