За пръв път в 70-годишната си история Мини Марица Изток

...
За пръв път в 70-годишната си история Мини Марица Изток
Коментари Харесай

За пръв път Мини Марица Изток изнася въглища в чужбина - за наша съседка

За пръв път в 70-годишната си история " Мини Марица Изток " ЕАД ще изнася въглища за централи отвън територията на комплекса " Марица-изток ", оповестиха от сдружението.

Това стана допустимо след подписването на 17 юни 2022 година на контракт със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до Белград.

Договорът ще бъде с деяние до април 2023 година, като е планувана уговорка за удължение. За периода на контракта се планува да бъдат продадени 1,75 млн. тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса " Марица Изток ".

Въглищата ще се предават на площадката на " Мини Марица Изток " и сдружението няма ангажимент за превозването им до сръбските централи.

Гарантирането на заплащанията е подсигурено посредством неотменим акредитив.

" Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса " Марица Изток " до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техния експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на " Мини Марица Изток ", разяснява Илза Чинкова, изпълнителен шеф на сдружението.

По думите й, сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса " Марица-изток ".
 Въглищата от
Въглищата от " Мини Марица-изток " нарастнаха с 13%, ето за какво

Цената на въглищата не е обновена от 2014 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР