За пръв път тази година Йордановден в Монтана ще бъде

...
За пръв път тази година Йордановден в Монтана ще бъде
Коментари Харесай

За пръв път в Монтана ще отбележат Йордановден с мъжко хоро във водите на река Огоста

За пръв път тази година Йордановден в Монтана ще бъде маркиран с мъжко хоро във водите на река Огоста, оповестиха от Общината.

Инициативата е на Сдружение „ Ново начало БГ 2020 “ и Танцов състав „ Радост “. Тя е подкрепена от Община Монтана и е съгласувана с Видинската митрополия.

Празникът ще стартира в 12:00 часа на 6 януари до пешеходния мост над река Огоста. Богоявленски водосвет ще отслужи протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим. След това участниците в ритуала ще целунат кръста и ще бъдат поръсени със светена вода. Този, който извади от водата светия знак, ще получи и парична премия от 150 лв. от кмета на Монтана Златко Живков. Той ще поведе и хорото, което ще се играе във водата. Музиката онлайн ще обезпечи духов оркестър „ Монт мюзик “. Танцуващите ще разпънат над реката 10-метров народен байрак.

Хората, които ще скочат във водите на реката след богоявленския кръст, ще би трябвало да се облечени в национални носии, осведомят от Общината.

Организаторите на празника обявиха за Българска телеграфна агенция, че задачата е опазване и обогатяване на българското фолклорно изкуство и традициите на нашия народ.   

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР