За пръв път от три десетилетия сме в средата на

...
За пръв път от три десетилетия сме в средата на
Коментари Харесай

Общините искат 15% повече за капиталови разходи и 14% за заплати

За пръв път от три десетилетия сме в средата на годината, а нямаме бюджет. Това разяснява пред Радио Пловдив кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който е и член на управлението на Националното съдружие на общините в България.

Той напомни, че от сдружението са преговаряли със служебния министър на финансите Росица Велкова и са постигнали единодушие по редица въпроси от невнесения бюджет за 2023 година. 

Новата обстановка след избора на постоянно държавно управление изисква диалози и договаряния с министерството на финансите. Ние сме подготвени с причини и съответни числа - съпоставения за 2022-ра, 2023-та и идната 2024-та година, съобщи Кабаиванов.

Основно ни тормози, че поставената цел за реализиране на 3-процентов недостиг в бюджета ще докара до орязване на общинските бюджети. Така общините няма да могат да подсигуряват на 100% общинските функционалности, разяснява кметът на Карлово. 

Той акцентира, че от Сдружението на общините настояват за увеличение сред 10 и 14% на заплатите в общинските администрации, с цел да могат да задържат чиновниците и те да не минават на друга по - високо платена работа.

Настояват още за увеличение с 15% на целевите средства за финансови разноски в общинските бюджети. Ако това не се случи, общините ще бъдат принудени да съкратят на половина стратегиите си за възобновяване и поддръжка на общинската инфраструктура. 

Кабаиванов се аргументира с обстоятелството, че през последните две години цените на дейностите за поддръжка на инфраструктурата са се нараснали сред 25 и 20%, само че за това общините не са получили никаква отплата от държавния бюджет.

На бюджета на общините би трябвало да се гледа като на бюджет, който има за цел да се живее по - добре и по - обикновено, а не като бюджет, който общините желаеме да имаме, с цел да го усвоим, акцентира представителят на управлението на Националното съдружие на общините в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР