За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон

...
За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон
Коментари Харесай

Европа има нова нова столица на инвестициите

За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон като най-атрактивен европейски град за вложителите. Несигурността към идния Brexit изплаши задграничния бизнес и английската столица изгуби лидерската си позиция, оповестява Bloomberg.

Париж е класиран преди всичко за директни задгранични вложения от 37% от бизнеса в отчет на Ernst & Young. Напускането на Англия на Европейски Съюз и избирането на президента Еманюел Макрон са измежду аргументите, поради които Париж изпревари Лондон за пръв път откак изследването започва през 2003 година Британската столица остана на второ място, а трети е немският финансов център Франкфурт.

 Англия, Германия и Франция остават най-привлекателни за непознати вложения
Англия, Германия и Франция остават най-привлекателни за непознати вложения

Преките задгранични вложения в Европа са се нараснали с 10% през предходната година, която е най-слабата от 2013 година насам. Англия оглавява подреждането с 1205 от общо 6653 нови капиталови плана, само че цифрата е единствено с 6% по-висока от тази през 2016 година, показвайки закъснение на растежа. Франция е привлякла с 31% повече вложения за година, а Турция - с 66% повече, демонстрира отчетът, който се базира на анкета измежду 502 компании и данни на Ernst & Young и International Business Machines Corp.

" Работихме неуморно, с цел да измъкнем Лондон от стагнацията през 90-те и да го издигнем преди всичко като най-хубавият град в света за бизнес ", сподели Джасмин Уитбред, основен изпълнителен шеф на London First.

 Лондон остава финансов център № 1 в света
Лондон остава финансов център № 1 в света

Кои са другите в Топ 10 на най-мощните финансови градове?

" Това би трябвало да е един окуражаващ позив за всички нас, с цел да удвоим напъните си и да запазим столицата си на върха на международните ранглисти ", добави тя.

Brexit е един от четитите съществени риска, засягащи настроенията на вложителите в Европа през 2017 година, съгласно отчета. Най-големите терзания са геополитическата неустойчивост, като скорошните американски цени за стомана и алуминий, наложени на района и увеличение на популистките настройки. Англия, Германия и Франция като цяло са най-атрактивните страни за задграничните вложения.

 Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit
Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit

Градът е подготвен да предложи непоклатимост, считат управляващите

По-малко централни офиси

Една от основните последствия, свързани с Brexit, е намаляването на броя на фирмите, които основават или реалокират централата си в Обединеното кралство през предходната година.

През 2016 година 51% от новите седалища на фирмите в Европа са ситуирани във Англия, а през 2017 година единствено 26% от бизнеса избират страната като главен център.

 Големият печеливш от Brexit е Франкфурт
Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска стопанска система

Новата атрактива дестинация на банкерите

Редица компании считат да реалокират централите и офисите си из Европа в отговор на решението на Англия да напусне както единния пазар, по този начин и митническия съюз на Европейски Съюз след Brexit. Изправени пред вероятностите за регулаторни разлики и мита, предприятията се пробват да поддържат офиси от двете страни на Ламанша, с цел да посрещнат новите провокации.

Въпреки че Холандия беше определена от редица компании за техен дом след Brexit, както и от Европейската организация по медикаментите, капиталовите потоци спаднаха със 17% през предходната година. Фактор за това може би са и повишаващите се заплати, които доближиха междинна стойност от 34.8 евро на час през 2017 година

 Източноевропейската столица, която е парадайс за инвесторите
Източноевропейската столица, която е парадайс за инвесторите

Градът се трансформира от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

Заплатите нарастват и в някои централноевропейски стопански системи, те към момента са надалеч по-ниски от западноевропейските. В Чехия един работен час коства 11.3 евро, а в Полша 9.4 евро. Средната заплата на час във Англия през 2017 година е 25.7 евро, по данни на Евростат.

С " продължителните договаряния за Brexit сред Европа и Обединеното кралство, европейските държавни управления би трябвало да имат поради, че относителната прелест на цялото е тази, която поддържа капиталовата инерция ", сподели Анди Болдуин, ръководещ сътрудник на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР