За пръв път от над 10 години български филм е

...
За пръв път от над 10 години български филм е
Коментари Харесай

Български филм се състезава в Карлови Вари

За пръв път от над 10 години български филм е в главната конкурсна селекция в Карлови Вари. Това е " Бащата " - третата пълнометражна продукция на Кристина Грозева и Петър Вълчанов ( " Урок ", 2012, и " Слава ", 2016), която към момента не е имала премиера на български екран, а и пиарът й е повече от непретенциозен. В чешкия балнеокурорт, където се организира един от най-големите и влиятелни европейски кинофестивали, де факто е международната премиера на кино лентата. 

Грозева и Вълчанов от дълго време са тандем зад камерата и в живота, а първите им два пълнометражни кино лентата (както и някои късометражки преди това) завоюваха многочислени фестивални оценки по света. Ето че пристигна ред да се показват и в борбата за Голямата премия " Кристален глобус ". 

Въпреки сходното заглавие, острата обществена тема и присъединяване на " дежурните " им артисти Иван Бърнев и Маргита Гошева (този път им партнира и Иван Савов), " Бащата " не е предстоящата трета част от тяхната " новинарска " трилогия, почнала с " Урок " и " Слава ". Докато оня план се приготвя и чака своя час, дуетът сколаса да снима сполучливия детски сериал " Островът на сините птици " (БНТ, по романа на Сашо Секулов) и новия си игрален план " Бащата ". И този техен филм е фина трагикомедия, чийто фон е модерна България с всичките си неравновесия и проблеми, а сюжетът изследва персоналната загуба, пропастта сред поколенията, кръговрата на живота.

54-тото издание на фестивала в Карлови Вари се организира от 28 юни до 6 юли, а премиите се раздават в събота вечер. Българската продукция се състезава за " Кристален глобус " с още 11 подбрани кино лентата от Белгия, Чили, Германия, Съединени американски щати, Турция, Англия, Китай, Филипините, Словакия, Испания и Словения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР