За пръв път от много години Народното събрание прие закон,

...
За пръв път от много години Народното събрание прие закон,
Коментари Харесай

Най-после – браво на парламента

За пръв път от доста години Народното събрание одобри закон, с който отбрани елементарните жители от правно тълкувание, ощетяващо ги по безразсъден метод. Става въпрос за това да можеш да съдиш община или страната поради подзаконов нормативен акт (наредба, устав, т.н.), който е бил разгласен за противозаконен.
Парадоксално или не, само че от 3 години насам в действителност в България нямаше по какъв начин да съдиш чиновничеството ни, че е неспособно или че е решило да си направи нещата комфортни, въпреки че е нелегално. Защото през 2016 година, воденият тогава от Георги Колев Върховен административен съд излезе с тълкувателно решение, че в случай че някой подзаконов акт е противозаконен, няма вреди от действието му преди да бъде разгласен за противозаконен. По същата логичност пияните водачи няма какво да ги глобяват, преди да са създали нарушаване или злополука.
Сега Народното събрание поправи тази, както я назова юрист Николай Хаджигенов пред Actualno.com, милиционерска логичност. И това заслужава хвалба и възторженостти – тъй като се случва толкоз рядко, че Халеевата комета е по-често събитие от това Народното събрание да нарави нещо както би трябвало.
Не е обаче напълно както би трябвало. И повода е елементарна – разпоредба, устав или какъвто щете подзаконов акт, се написа от някой. Някой носи отговорност за всеки законов текст в тази страна – с подписа си като имащ право да го утвърди. За калпави законови текстове следва тези, поставили подписите, да са отговорни! Когато търсиш обезщетение, те да го заплащат – не общината или страната, тъй като тя ще заплати с парите от налозите, т.е. с парите на всички нас. Така че сегашната смяна в Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) е единствено стъпка до крайната цел – да се търси съответна отговорност. Тази цел е изцяло постижима, даже без смяна на закони, а посредством правосъдна процедура. Обаче като имаш такива правосъдни решения като това на Върховен административен съд отпреди 3 години, по какъв начин да вярваш на сякаш призваните да са барометър на справедливостта?
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР