За пръв път от години БНБ е реализирала солидна доходност

...
За пръв път от години БНБ е реализирала солидна доходност
Коментари Харесай

БНБ реализира 660 млн.лв. доходност

За пръв път от години Българска народна банка е осъществила солидна рентабилност от ръководството на интернационалните валутни запаси на страната и с помощта на това ще внесе 660 млн. лева в Бюджет 2024, заяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев, пишe economynews.

По закон централната банка превежда голямата част от осъществените остатъци в бюджета си за разноски на държавното управление. Управляваните от Българска народна банка интернационалните валутни запаси на България са достигнали рекордната сума от близо 82 милиарда лева към 29 декември 2023 година, само че по последни данни към 5 януари са 68.7 милиарда лева (около 35 милиарда евро). 92% от тях са вложени в принадлежности в евро, а 7% - в злато.

Преди години Българска народна банка превеждаше солидни суми в бюджета, само че след началото на " епохата " на негативните лихви тази наклонност спря и в последните години преводите бяха на равнище 0 лева

След превръщане на курса в паричната политика в света към стягане, лихвите на водещите централни банки се покачиха с невиждана в историята скорост, което докара до " облага " за Българска народна банка. Окончателният отчет на банката за ръководството на запасите през 2023 година ще се разгласява в края на април, само че от полугодишния доклад излиза наяве, че постигнатата рентабилност за първото полугодие е 1.14%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР