За пръв път от 30 март насам броят на заразените

...
За пръв път от 30 март насам броят на заразените
Коментари Харесай

Броят на заразените от Covid-19 в Турция спадна под 2 000 души за денонощието

За пръв път от 30 март насам броят на инфектираните за едно денонощие в Турция с Covid-19 спадна под 2000 души.
Активните случаи в югоизточната ни съседка са към 63 000, откакто от над 124 000 над 58 000 души са били излекувани. Само през днешния ден е било приключено лекуването на съвсем 4500 души.
Днес леталните случаи са 78, с което общият им брой надвиши 3300.
Статия в опозиционния вестник „ Сьозджю “ твърди, че през март и април в Истанбул са били регистрирани 3600 смъртни случая повече, в сравнение с за същия интервал предходната година. Изданието се базира на данни от гробищното ръководство на мегаполиса.
По-рано публикация във вестник „ Ню Йорк Таймс “, която твърдеше, че по-високият брой смъртни случаи може да е знак за по-широко разпространяване на ковид, в сравнение с сочат формалните данни, беше отхвърлена от турския здравен министър като „ издигната на антитурска основа “.
В материал на журналистката Нурай Бабаджан, оповестен във вестник „ Хюррийет “, се твърди, че се разисква затваряне на 15 регионални центъра, измежду които градовете Бартън, Бурдур, Гюмюшхане, Тунджели, в които от известно време няма регистрирани новозаразени. Целта на тази „ карантина наопаки “ е в тях извън да не бъде импортирана болестта.
Междувременно през днешния ден Турция подвигна възбраната за експорт на апарати за обдишване. Високопоставен формален представител разяснява, че това отразява намалялата потребност от респиратори в Турция.
За разлика от здравните, икономическите данни будят паника. През април е бил регистриран рекорден недостиг на турското финансово министерство – 59,7 милиарда турски лири (около 16млрд. лева.). Общо от началото на годината задлъжнялостта на турския бюджет е 123 милиарда турски лири, което е най-високият индикатор за всички времена досега.
Доклад на опозиционната Народнорепубликанска партия сочи, че 25% от служащите в Истанбул са изгубили работата си; 2,5 млн. души не могат да работят отдалечено и са принудени да вървят на работа макар по-големия риск от заразяване.
Междувременно митническите управляващи в Истанбул през днешния ден заловиха ТИР с задгранична регистрация, който се е опитал незаконно да изнесе от Турция 760 000 маски, 1,3 млн. ръкавици, 8000 защитни костюма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР