За пръв път от 20 години Сърбия и Косово ще

...
За пръв път от 20 години Сърбия и Косово ще
Коментари Харесай

Полет ще свърже Белград и Прищина за пръв път от 20 г.

За пръв път от 20 години Сърбия и Косово ще бъдат свързани по въздушен път. Това ще стане допустимо поради самодейността на немската " Луфтханза ", която ще лети непосредствено сред двете столици, пишат медии в двете страни.

" Луфтханза " е уведомила управляващите и в Белград, и в Прищина за решението. Според шефа на сръбската " канцелария за Косово и Метохия " Марко Джурич меморандумът, с който това ще стане допустимо, следва да бъде подписан в Берлин през днешния ден, оповестиха организация " Бета " и " Данас " няколко часа преди събитието.

Джурич, който дефинира решението като " добра вест ", в същото време сложи условия за стартирането на авиолинията - " унищожаване на митата върху артикули от Централна Сърбия ". Последният израз се употребява, с цел да се отбелязя схващането в Белград, че Косово не е самостоятелна страна, а размирна провинция, налагаща (вече над година) 100-процентови мита на артикули от останалата сръбска територия.

Митата на Прищина бяха отговор на акцията на Белград против приемане на Косово в интернационалните институции. Към момента косовските управляващи не са изразявали желание да ги анулират макар загрижеността и на Европа, и на Съединените щати (а и на другояче подкрепящата Косово Албания) от икономическите последствия за района.

В Косово източникът на новината бе самата " Луфтханза " - на гала в посолството на Съединените щати, в наличието на американския делегат за решение на спора (и дипломат в Германия) Ричард Гренел, написа " Газета експрес ". В профила си в " Туитър " Гренел заяви, че съглашението към този момент е реалност.

Необичаен образец за единение

Президентът Хашим Тачи и изпълняващият длъжността външен министър Беджет Пацоли разясниха новината. " Привестват писмото за желание сред Косово и Луфтханза да бъде отворен въздушен маршрут сред Прищина и Белград, " написа Тачи в " Туитър ". " Това е значима стъпка за придвижването на жителите и процеса на нормализация. " В съвсем идентичните туитове на Тачи и Пацоли се приказва за ролята в процеса както на Гренел, по този начин и на националния консултант за сигурността на президента Доналд Тръмп Робърт О`Брайън.

I welcome the letter of intent b/w #Kosovo & @lufthansa to open an air route between #Prishtina & #Belgrade. This is an important step for the movement of citizens & normalization process. Grateful to Nat. Sec. Advisor O`Brien & @RichardGrenell for facilitating the process
— Hashim Thaçi (@HashimThaciRKS) January 20, 2020

Това е необичаен образец за единогласие сред президента и досегашния (все още изпълняващ длъжността) министър председател Рамуш Харадинай, който малко след Тачи и Пацоли разгласява туит с съвсем идентично наличие. Отношенията сред Тачи и Харадинай, някогашни командири от Армията за избавление на Косово (АОК), са обтегнати през последните години и това се прояви и в позициие им за противоречиви договаряния сред Прищина и Белград, които можеха да трансформират границата и да доведат до признаването на Косово, само че с делба на северната част на Косово по етнически симптом.

Според някогашния външен министър Петрит Селими решението значи, че " Белград неизбежно ще признае паспортите на Република Косово ". Подобни изказвания още не са били коментирани от сръбските управляващи, няма отговор и на въпроса с какви документи биха пътували косовските жители към Сърбия.

В момента Косово и Сърбия се свързват единствено от автобусен превоз. Въздушното простраство над Косово се ръководи от задачата на Организация на обединените нации в страната и от силите KFOR.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР