За пръв път от 15 години четири американки достигнаха до

...
За пръв път от 15 години четири американки достигнаха до
Коментари Харесай

Четири американки и 418-ата в света стигнаха 1/4-финалите на US Open

За пръв път от 15 години четири американки доближиха до четвъртфиналите на US Open. След като в седмия ден на шампионата това направиха Винъс Уилямс и Слоунс Стивънс, през миналата нощ към тях се причислиха Мадисън Кийс и Коко Вандъуей.

За последното толкоз доста американки бяха част от финалната осмица в Ню Йорк през 2002 година - Серена Уилямс, Винъс Уилямс, Линдзи Дейвънпорт, Дженифър Каприати и Моника Селеш.

Кая Канепи от Естония обаче сътвори най-голямата история в тазгодишния US Open. 32-годишната тенисистка, която заема 418-ото място в международната класация и стартира присъединяване си от квалификациите, сензационно се класира за четвъртфиналите.

Заради травма в крайници Канепи не беше играла повече от една година, преди да се завърне на корта през юли. Тя не беше взела участие в шампионат от Големия шлем от US Open 2015, а от този момент датираше и последната й победа в съществена скица на съревнование от календара на WTA.

Канепи обаче се възроди на кортовете във " Флашинг медоус " и реализира седем поредни победи. През миналата нощ естонката надигра рускияната Дария Касаткина с 6:4, 6:4 и стана едвам втората квалификантка в цялата история, която доближава до четвъртфиналите на US Open. Досега това беше правила единствено американката Барбара Геркен през 1981 година

За повторно в кариерата си след 2010 година Канепи ще играе четвъртфинал в Ню Йорк. В опит да стане първата квалификантка в историята, достигнала до полуфиналите на US Open, тя ще се изправи против Мадисън Кийс.

Кийс се наложи със 7:6 (2), 1:6, 6:4 в здрава борба с поставената под №4 Елина Свитолина. Двубоя продължи тъкмо два часа, а загубата постави завършек на очакванията на украинката да оглави международната класация след конкуренцията в Ню Йорк.

22-годишната Кийс доближава до финалната осмица на US Open за пръв път в своята кариера. В предходните две години тя отпадна във етапа на осминафиналите - от Серена Уилямс през 2015 година и от Каролин Вознячки през 2016 година

Това ще е третият й четвъртфинал в шампионатите от Големия шлем. През 2015 година американката победи Винъс Уилямс, с цел да се класира за полуфиналите на Australian Open, където още веднъж на пътя и застана Винъс Уилямс. Половин година по-късно Агниешка Радванска спря Кийс на прага на финалната четворка.

Другият полуфинал в горната половина на схемата ще опълчи международната №1 Каролина Плишкова и Коко Вандъуей. Плишкова беше безапелационна в четвъртфиналите и даде единствено един гейм на американката Дженифър Брейди. Чехкинята имаше потребност от едвам 46 минути за триумфа с 6:1, 6:0.

С отпадането на Свитолина Плишкова остана единствената тенисистка, забъркана в борбата за първото място в международната класация. Миналогодишната финалистка в Ню Йорк би трябвало още веднъж да стигне до финала, с цел да остане на върха. В противоположен случай в понеделник женският тенис ще има нова номер 1 - Гарбине Мугуруса.

В различен мач, противопоставил американка и чехкиня, Вандуъей победи Луцие Шафаржова с 6:4, 7:6 (2) след 99 минути игра. 25-годишната тенисистка от Ню Йорк, която до момента не беше прекосявала втория кръг на US Open, ще е част от финалната осмица на трети шампионат от Големия шлем през 2017 година

Вандъуей игра полуфинал на Australian Open и четвъртфинал на " Уимбълдън ", като беше спряна надлежно от Серена Уилямс и Магдалена Рибарикова. Тя има още един четвъртфинал в Големия шлем - в Лондон през 2015 година, когато загуби от Мария Шарапова.

Четвъртфиналите на US Open

(1) Каролина Плишкова - (20) Коко Вандуъей
(15) Мадисън Кийс - Кая Канепи

(9) Винъс Уилямс - (13) Петра Квитова
Слоунс Стивънс - (16) Анастасия Севастова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР