За пръв път на местния вот ще гласуваме и с

...
За пръв път на местния вот ще гласуваме и с
Коментари Харесай

„Сиела Норма“: Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия

За пръв път на локалния избор ще гласуваме и с машини. За задачата ЦИК ще разпореди да се преработи софтуера на техническите устройства.

„ За предишни избори сме казвали, че времето не е задоволително, само че тогава ставаше въпрос за период от един месец. Сега имаме два месеца.  ЦИК и специалистите работят, удовлетворени сме от това, което се случва.  Има ясна спецификация и значително изясненост “, каза изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров в студиото на „ България заран “.

Той показа, че имат едно терзание по отношение на процеса, по който би трябвало да се създадат изборите.

„ В огромните градове има до 4 типа избори и има гласоподаватели, които не могат да участват в избори за кмет за регион, само че имат право да участват в изборите за кмет на София.  Важен принцип е машината да не знае кой гласоподава и не може да диференцира, с цел да откаже на гласуващия “ , коментира Тодоров в ефира на  Bulgaria ON AIR.

Според него, в случай че стартират работа по софтуера в понеделник, времето ще стигне.  Екипът има нужда от месец и половина и няма право на неточности, само че въпреки всичко те са почнали предварителна подготовка , с цел да изцяло подготвени за същинската спецификация.

„ Нашата оценка е 2 млн. лева с всичките процедури.  Софтуерът става благосъстоятелност на страната с цялостни права за смяна и развиване. Ще ангажираме специалисти от Съединени американски щати, Нидерландия и Панама, командировъчните разноски не са евтини “, съобщи Тодоров.

Гостът показа, че частичните локални избори са доста по-лесни, защото са с една бюлетина. Сега може да има до 4 бюлетини, което прави процеса по-сложен. В края на диалога изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ описа за взетите поучения от минали избори и с какви проблеми са се сблъсквали.

„ На последните избори имаше два казуса. Единият беше с хартията, а другият беше с флашпаметите.  Хартията не съвпадаше на спецификацията. Никога не е имало проблем, когато ние сме я доставяли. Тя беше отговорна за прекъсването на над 70 броя машините. Ако в този момент получим същата хартия, ще настояваме да ни се заплати авансово за тази активност.  Няма да желаеме повече пари, ще желаеме да не ни глобяват.  Вторият проблем – флашпаметите не са благонадежден метод за запазване на информация.  Разчитаме ЦИК този път да обезпечат по-добра хартия и по-добри флашпамети “,  категоричен е Веселин Тодоров.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР