За пръв път на 25 юли в Летния театър от

...
За пръв път на 25 юли в Летния театър от
Коментари Харесай

Мариан Бачев е Чаплин на 25 юли в Летния театър на Варна

 За пръв път на 25 юли в Летния спектакъл от 21:00 варненската аудитория ще стане част от извънредно събитие в границите на Европа - ще може да съпреживее историята на великия Чарли Чаплин, разказана в мюзикъл от Крис Къртис. Ще забележим по какъв начин един дребен човек потегля по своя път, който ще го изведе към любовта, щастието и международната популярност, с цел да се трансформира в достолепния Сър Чарлс Спенсър Чаплин, който получава " Оскар “ за изцяло творчество през 1972.

Постановката е премиерна за България, осъществена е от Държавна опера – Варна, режисьор на спектакъла е Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, хореограф Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов, оповестяват от пресцентъра на културната институция.

34 артиста и 130 костюма ще се явяват на сцената в обилния театър, създател на костюмите е Розина Макавеева. Любимецът на публиката Мариан Бачев ще се превъплъти в облика на Чарли Чаплин. Ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), както и артистите, балет и оркестър на Държавна опера – Варна.

Спектакълът е взаимна продукция на Държавна опера – Варна и Международния музикален фестивал " Варненско лято “.

Постановката се осъществя по особено договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, 7 Penn Plaza, Suite 904, New York, NY 10001, www.broadwaylicensing.com

Мюзикълът връща обратно лентата на времето, с цел да я превърти на бързи обороти и да ни накара да изживеем и сълзите, и смеха в един живот, по-вълнуващ и от филм. " Това е един театър за обичта “, споделя режисьорът Борис Панкин. Неговата фантазия Чаплин да проговори напълно на български се сбъдва, само че освен това, той даже и запява на нашия език. " Това е " Чаплин - мюзикълът “, а не " Чаплин - автобиографията “, като всичко в спектакъла е утвърдено от наследниците на семейство Чаплин – и обстоятелствата, и фикцията “.

Досега мюзикълът е поставян само на Бродуей, а трупата на Държавна опера - Варна изпреварва даже Лондон с слагането и излизането на сцена с него. Любопитно е по какъв начин се случва спектакълът във времето на изолираност поради ковид. Избраните на кастинга преди този момент артисти са толкоз въодушевени, че стартират подготовките онлайн, с цел да са подготвени да показват " Чаплин “ на фестивала Опера в Летния спектакъл във Варна.

" Да изиграеш Чаплин е доста самоуверено и рисково “ - споделя Мариан Бачев пред Българска национална телевизия. - Ролята е по-скоро трагична, в сравнение с комедийна, и мисля, че това ще ококори феновете, спектакълът ще стане прекрасен, не тъй като сме ние, а тъй като има едно нещо, което се назовава Любов. “

Още за спектакъла: https://www.facebook.com/events/693422204561632/

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лева

БИЛЕТНИ КАСИ: ТМПЦ - ВАРНА, пл. " Независимост " 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020. Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.

Можете да закупите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/   и

ФКЦ: https://bit.ly/2YiSeVZ

www.operavarna.com

Мюзикълът " Чаплин “ е основан на живота на Чарли Чаплин, известния кино артист, публицист, продуцент и режисьор. Действието обгръща цялата му кариера и се разпростира от най-първото зрелище на Чаплин като дете в Лондон до трогателното отсъждане на почетна премия на Филмовата академия през 1972 година

Шоуто показва пътя към славата на обичания артист, както и хората, изиграли основна роля в живота му – неговата майка Хана, по-големия брат Сидни, четвъртата му жена Уна О‘Нийл и журналистката Хеда Хопър. Мюзикълът драматизира основаването на именитите филми на Чаплин, като " Детето “, " Цирк “, " Модерни времена “ и " Великият деспот “, както и неговото мъчно детство, бурен любовен живот и буйни политически убеждения. Оригиналната музика от Кристофър Къртис включва песните " Look at All the People ", “Just Another Day in Hollywood " и “This Man ".  

" Чаплин “ споделя трогателната история на индивида, който кара света да се смее посредством своя именит персонаж – " Скитника “, само че мъчно намира щастието в личния си живот. 

Мюзикълът " Чаплин “ от композитора и текстописец Крис Къртис, е номиниран за 9 награди от Outer Critics Circle след осъществяването си на Бродуей, измежду които " Най-добър мюзикъл “ и " Най-добра музика “. " Чаплин “ също е бил номиниран за 6 на  гради Drama Desk. Мюзикълът е изпълняван в Русия, Бразилия, Германия, Израел, Белгия, Холандия, Чехия, а премиерата му в Лондон следва тази година.

Крис Къртис е създател на песните за анимационния филм " Over The Moon " на студио Pearl и Netflix с режисьор - носителя на Оскар Глен Кийн. Крис също по този начин работи по музиката за идния анимационен филм " Spirit Tree " за Pearl/ Dreamworks. Като артист и създател на песни, Крис се е изявявал на интернационалната сцена с актьори като Стиви Уондър. Той е основател и на музикални тематики за телевизионните канали Discovery, TLC и NBC. Крис взе участие в програмата на Уолт Дисни за развиване творчеството на създатели на песни за анимация. Крис е член на ASCAP и Гилдията на драматурзите в Съединени американски щати и е приключил своето обучение в Консерваторията в New England и Джулиард.

Томас Миън е американски драматург. Известен е като създател на либрето за мюзикалите " Ани “, " Продуцентите “ и " Лак за коса “. Негово дело е също либретото за мюзикълите " Младият Франкенщайн “ и " Cry-Baby ". Съавтор е на либретото за мюзикълите " Елф “ и " Чаплин “.

Авторите, с благословията на семейство Чаплин, желаят да пояснят, че в процеса по пресъздаването на дългия и необикновено комплициран живот на Чарлз Чаплин, в мюзикъла са разрешили известна креативна независимост. Въпреки това духът и същинската същина на великия актьор и неговата забележителна кариера са грижливо съхранени.

Broadway Licensing е театрална организация, осигуряваща набор от услуги в областта на развиването, продуцирането и международното разпространяване на нови и одобрени театрални постановки. Подхождайки със лична визия, компанията си партнира с създатели, сътрудници и продуценти и работи в пресечната точка сред изкуство и бизнес. Broadway Licensing пази правата на създателя за допустимо най-голяма аудитория да се запознае с неговата работа, като в същото време пази авторското право, употребявайки своята неповторима цифрова платформа, високо равнище на обслужване и новаторски тактики за постигането на своята визия. Като приближен куратор в областта на театъра, който насочва послания, предизвика или забавлява, с отдаденост към приемането на разликите и общественото включване, Broadway Licensing спомага за основаването на значими прекарвания, където общностите се събират, с цел да споделят концепциите в творчеството на създателите, вдъхновявайки полемики и създавайки мемоари за цялостен живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР