За пръв път Европа сериозно ще обсъжда приемането на България

...
За пръв път Европа сериозно ще обсъжда приемането на България
Коментари Харесай

Станишев уреди за пръв път Европа да обсъди сериозно приемането ни в Шенген

За пръв път Европа съществено ще разисква приемането на България в Шенген. По искане на Партията на европейските социалисти, участието на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде тематика на специфичен спор в пленарната зала на Европарламента на 13 декември.

Всеки месец една парламентарна група има право да вкара точка в дневния ред на Европейския парламент. Този месец това ще бъде нашата тематика, заяви водачът на европейските социалисти Сергей Станишев в Лисабон, където през днешния ден се открива Съвет на ПЕС.

Досега влизането на България в Шенген се е споменавало единствено пътем. За първи път обаче това ще е съществена тематика и разгадавам на всички български евродепутати да се чуе ясно, че продължаващото ни неприемане, в случай, че сме изпълнили всички критерии, е една голяма неправда, сподели Станишев и загатна, че той е осигурил подкрепата на европейските социалисти в дебата.

На Съвета на ПЕС в Лисабон се чака социалистите да обсъдят обстановката в Европа и пътя на левицата. " В окото на бурята сме. Крайни националисти и популистки партии играят със страховете на хората. Левицата ни може да се наведе и да чака бурята да отмине. Трябва да се надигнем с явен проект за бъдещето, тъй като Европа се трансформира ", сподели Станишев.

Той прикани българското държавно управление и Народното събрание за ясна политика по кохезионната политика на Европейски Съюз. Някои от страните упорстват кохезионните фондове, от които идват най-вече от европейските пари в България да бъдат съкратени с 30%, което ще бъде голям финансов удар към страната ни. Станишев прикани българските политици от всички партии да търсят съдружници измежду другите страни, с цел да се блокира съкращението на фондовете.

Най-важната резолюция, която се чака да одобряват европейските социалисти, е за облагането на приходите на огромните транснационални компании в интернет, най-много на Google и Facebook. В момента те не заплащат съвсем никакви налози върху парите, които печелят от европейските консуматори. Очаква се точно ПЕС да е острието в прокарването на новата данъчна политика, която се чака да вкара доста милиарди в европейския бюджет. В Лисабон обаче надали ще се прокара резолюция против злоупотребата с господстващо състояние на интернет-гигантите. Не може всичко едновременно, дано първо се оправим със заобикалянето на данъчното облагане, разяснява пред OFFNews Сергей Станишев.

Друга тематика на Съвета на социалистите ще е изборът им на обединен претендент за ръководител на Европейската комисия. Станишев упорства да се отвори още повече процесът посредством вътрешни избори на левите партии в Европа, с цел да видят хората, че техният глас има значение, че от тях нещо зависи. Никой не е правил такова нещо в европейски мащаб, посочи той.

Корнелия Нинова, която също участва на форума, разяснява, че Българска социалистическа партия ще упорства за сходен спор за Шенген и в българския парламент. Освен това Българска социалистическа партия ще приготви специфична декларация, която се надява всички партии да поддържат.

Нинова заяви, че партията й ще сезира Конституционния съд за скандалното неразбирателство с бюджета, когато Народното събрание на първо време одобри предлагането на Българска социалистическа партия да се ремонтират Зографския манастир в Атон и храм-паметника " Св. Александър Невски ", а по-късно по гледище на ГЕРБ и с неразбираема процедура парите за църйквите отпаднаха от окончателния текст.

Най-тревожното е, че става въпрос за 1 млн. лв. за българските светини. У тези, които блокираха парите за църквите няма нито българщина, нито национализъм, сподели Нинова и посочи, че офанзивата на член 6 няма да попречи на останалите текстове от бюджета и няма да повлияе на пенсии и заплати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР