За пръв път Египет разполага със запаси от пшеница за

...
За пръв път Египет разполага със запаси от пшеница за
Коментари Харесай

България, Франция, Румъния и Русия се очертават като важни доставчици на пшеница за Египет

За пръв път Египет разполага със ресурси от пшеница за седем месеца, с помощта на закупените неотдавна количества от чужбина, съобщи министърът на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи, представен от онлайн изданието на списание " Иджипт тудей ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Египет закупи 444 000 тона пшеница непосредствено от търговци в Русия, Франция и Румъния, което се разграничава от нормалната процедура за оповестяване на интернационалните търгове, заяви египетското бизнес издание " Ентърпрайз ". Според информацията египетската Генерална администрация за доставяне със артикули за необятно ползване е платила 416 $ на звук стойност и навло (CFR). През май държавното управление даде " зелена светлина " на държавния закупчик да се договаря непосредствено с снабдители на стратегическата просвета.

Покупките бяха направени ден, откакто администрацията изпрати покана за предложения от Русия, Франция, Румъния и България. Четирите страни се обрисуват като значими снабдители на пшеница за Египет.

Преди една седмица администрацията подписа посредством интернационален търг контракти за импорт на 815 000 тона пшеница от Франция, Румъния, Русия и България, което е най-голямата еднократна покупка от години. Северноафриканската страна е закупила 350 000 тона от Франция, 240 000 тона от Румъния, 175 000 тона от Русия и близо 50 000 тона от България. Договорените количества ще бъдат доставени през август, септември и октомври.

В началото на юни Египет закупи 465 000 тона пшеница, от които 175 000 тона от Русия, 240 000 тона от Румъния и 50 000 тона от България.  

Посланикът на Франция в Кайро Марк Барети разгласи при започване на седмицата, че страната му, която е производител на стратегическата просвета, ще изнася с приоритет за Египет тазгодишния си рандеман.

Кайро включи в листата на доставчиците си и Индия, с която е контрактуван импорт на 180 000 тона пшеница. Първоначално се чакаха 500 000 тона индийска пшеница, само че Египет не съумя да подпише контракти за това количество, преди Ню Делхи да наложи възбрана на износа на зърно.

" В същото време 3,92 милиона тона от локалната годишна продукция към този момент са получени от земеделските стопани, което е с сред 11 и 12 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година ", осведоми Меселхи.

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, разчиташе за 80 % от вноса си на Русия и Украйна преди началото на съветската инвазия. Консумацията на пшеница в северноафриканската страна е към 18 милиона тона годишно.

В края на юни Световната банка утвърди заем от 500 милиона $ в поддръжка на продоволствената сигурност на Египет. Финансирането има за цел да подкрепи покупките на пшеница, затруднени от внезапните скокове в цената на зърнената просвета.

В средата на юни  Европейският съюз даде 100 милиона евро в помощ на земеделския бранш и продоволствената сигурност на Арабската република. От тях 75 милиона евро са за увеличение на потенциала за предпазване на пшеница, а 25 милиона за подкрепяне на дребни и междинни аграрни стопанства. Финансирането е част пакета от 225 милиона евро за страните от Северна Африка, предопределени за справяне с рисковете от продоволствена рецесия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР