За пръв път два от пловдивските фестивали ще споделят един

...
За пръв път два от пловдивските фестивали ще споделят един
Коментари Харесай

Вирусът срещу фестивалите - ще помръкне ли купонът под тепе...

За пръв път два от пловдивските фестивали ще споделят един и същи уикенд. Хиляди пловдивчани и посетители на града ще изпълнят Пловдив през идната събота и неделя, до момента в който случаите на ковид в с страната и региона не престават да се усилват.

Последният уикенд на август ще се трансформира Пловдив в самобитен фестивален център на България, като няколко знакови за града събития ще споделят датите сред 27 и 29 август. Културната и фестивална стратегия на града под тепетата през идната седмица ще предложи многообразие, което се чака да докара сериозен туристически поток.



За пръв път през тази година в един и същи уикенд двата обичани фестивала на младежите " Капана Фест " и " Shake that рид " ще господстват в града. Интересът и към двете събития продължава да е извънредно висок и съгласно данните от обществените мрежи - повече от 13 000 души са декларирали, че ще посетят едноименния фестивал в " Капана ", а още близо 5000 възнамеряват да посетят Младежкия рид за следващото издание на станалия прочут измежду пловдивчани фестивал като " Хълма ". По традиция и двата феста залагат главно на сериозна 3-дневна музикална стратегия.

В предходни години двете събития без проблем пълнеха хотелите и местата за настаняване в Пловдив, като обстановката и в този момент не е по-различна. Хотелиерите чакат идващият уикенд да бъде най-силният за пловдивския туризъм през това лято. Проверка на " Марица " сподели, че близо 60% от леговата база в централната част на града към този момент е резервирана в интервала сред 27 и 29 август.

Само седмица обаче - преди да стартира огромният фестивален уикенд под тепетата, броя на инфектираните с коронавирус още веднъж пораства всекидневно. А здравният министър разгласи, че " най-рискови са събития на закрито и намерено, където има скупчване на доста огромен брой хора ". Тепърва ще се разбере какви ограничавания ще бъдат налагани през идващите дни, само че ограниченията са неизбежни.



Според плановете на здравните управляващи, до края на идната седмица цялата страна ще е влезнала в оранжевата зона - тъкмо когато в Пловдив ще съберат хиляди души под намерено небе. С темповете на заболяемост все още градът на тепетата може да се окаже една от първите области, минали тази граница. В момента най-разпространен у нас е делта разновидността на ковид, който визира най-вече младежите - главната аудитория на идните фестивали.

Пълната им анулация въпреки всичко е малко евентуална, тъй като здравните управляващи към този момент оповестиха, че ограниченията, които следва да бъдат осъществени, ще са с отсрочено деяние - сред оповестяването им и влизането им в действие ще има най-малко неколкодневен толеранс. Много бизнеси в Пловдив са директно свързани с фестивалите - хотелите ще разчитат на посетителите от цялата страна, заведенията и заведенията за хранене също чакат да работят на цялостна претовареност през идната седмица.

Въпреки това, опасността от новия делта вид неизбежно ще бележи фестивалния уикенд, който ще стартира идния петък, и евентуално това ще бъде последната седмица преди новите коронавирус ограничавания да влязат в действие.

" Севилският бръснар " и Компания " на Античния



Освен уличните фестивали, културната стратегия на Пловдив ще предложи още завладяващи събития. Оперният фестивал под намерено небе " Opera One " ще има две представления. В петък на 27 август, до момента в който до Младежкия рид и в " Капана " вървят първите концерти от фестивалните стратегии, Античният спектакъл ще приюти класическата опера " Севилският бръснар " от Росини. А на 29-и, в неделя, на най-старата сцена в Пловдив ще може да гледаме операта " Компания " от Зондхайм и Фърт, която в оригинал е била сложена и режисирана на Бродуей от Харолд Принс.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР