За пръв път Дейвид Елиът си помислил да застреля лос,

...
За пръв път Дейвид Елиът си помислил да застреля лос,
Коментари Харесай

Изправени пред недостиг на месо, американци тръгват на лов в пандемията

За пръв път Дейвид Елиът си помислил да простреля лос, с цел да помогне за изхранването на фамилията и приятелите си, през януари, когато Съединени американски щати оповестиха за първия случай на новия ковид.

Елиът, който е административен началник на незабавното звено в болница " Холи крос " в Таос, Ню Мексико, от много време желал да върви на лов за наедрял дивеч, и в изискванията на разпространяваща се пандемия наподобява нямало по-подходящ миг да се опита да изпълни фризера си с най-крехко месо от животно, отглеждано в естествена среда.

И по този начин, за пръв път през живота си, макар че нямал пушка и даже не бил ловувал огромни животни, той подал заявление за годишно позволение за отстрел на лосове в Ню Мексико.

В изискванията на спряла работа на някои американски месопреработвателни предприятия поради заболяване на служащи, пораждащо опасения от дефицити, при изискване, че хората разполагат с повече свободно време, а евентуално и с по-малко пари поради затваряне на предприятия и съкращения на работещи, Елиът е измежду растящия брой американци, които се обръщат към лова, с цел да си набират храна, съгласно щатски данни и ловни групи.

" Наясно съм, че някои хора може да са привлечени от еленовите рога или някакъв тип популярност. Не желая да върша такова нещо ", сподели 37-годишният Елиът. Той получил скъпо позволение да простреля женски лос в региона на окръг Таос, където стада от животните пасат в обширни равнини, осеяни с угаснали вулкани.

Елиът възнамерява да вземе пушка чартърен и може би даже кон, с цел да отнесе лоса назад до колата си след лова през ноември. " Искам да съм сигурен, че ще е чист, човечен отстрел, доколкото е допустимо, и да получа куп храна ", споделя той.

Ловни и риболовни организации от Минесота до Ню Мексико оповестиха тази пролет за увеличение на продажбите на разрешителни за лов или за заявките за тях, или и двете.

През първата седмица на сезона в Индиана има 28-процентен скок на продажбите на разрешителни за отстрел на пуйки, защото ловците евентуално имат повече време да излязат в горите, сподели Марти Бенсън, представител на щатския департамент по естествени запаси.

Производителите на огнестрелни оръжия оповестиха за растеж в продажбите, а ФБР извърши през март 3,74 милиона инспекции на лица, искащи да имат оръжие, което е месечен връх.

Това става след понижение от 225 000 в броя на ловците сред 2016 и 2020 година, въз основа на данни за разрешителни на американската Служба за риба и диви животни. Това е спад от 2 %, защото по-малко младежи се занимават с тази активност, споделят покровители на лова.

Ханк Форестър от Дружеството за качествено ръководство на популацията от елени ( " Куолити диър мениджмънт асосиейшън " - Quality Deer Management Association) чака активизиране, защото през март и април мнозина американци са видели за пръв път празни лавици за месо в магазините за хранителни артикули.

" Хората стартират да обмислят по какъв начин да разчитат на себе си и от кое място да пристигна храната им ", сподели Форестър от групата за изследване на лова и образование на ловци. " Всички сме родени ловци ".

Умствено пречистване

Учителите Брайън ван Невъл и Натаниъл Еванс стават в 4 часа сутринта, с цел да се опитат да бъдат първите, отишли в гората към Таос на лов за диви пуйки.

Еванс, който е учител в приблизително учебно заведение, тази година е видял доста повече хора, които дебнат мъжките птици (goblers).

Той е и градски консултант и не ловува единствено за храна, само че и с цел да прочисти мозъка си в интервал, когато управлява ограниченията на Таос против пандемията, а води и онлайн занятия.

" За мене беше извънредно значимо да съм в положение да изляза измежду природата и някак да прочистя мозъка си и просто да изляза на въздух. Наистина би трябвало да си на терен, да си спокоен и да слушаш ", сподели 38-годишният Еванс, който през април е прострелял 7,7-килограмова птица.

Някои щати като Вашингтон и Илинойс затвориха щатските землища до момента в който вирусът се разпространяваше, като подтикнаха Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (National Rifle Association) да лобира пред губернаторите да ги оставят отворени и да разрешат на хората да ловуват за храна.

Между 25 март и 26 април високопоставени представители във Вашингтон са издали 10 акта за бракониерство, съпоставени с три за същия интервал на миналата година, заяви департаментът за риба и дива животни.

Добра концепция

42-годишната Нина Стафърд - строителен бизнесмен от Файетвил, щата Джорджия, е умъртвила първия си елен през януари. Тя разказва претърпяното като " възбуждащо, вълнуващо и изпълнено с скрупули поради елена ".

" Коронавирусът ме накара само да желая да бъда там и да не преставам да правя това, с цел да не чувствам това възприятие на суматоха от кое място ще набира идващото си ястие ", сподели Стафърд, която също така отглежда плодове и зеленчуци.

Безспорно, наличните скотски типове като дивата пуйка могат да устоят на напора на ловци. Еколозите от Фонда за отбрана на дивата природа Майкъл Чембърлейн и Брет Колиър се притесняват, че намалаването на съществуващата популация от диви пуйки ще е по-рязко тази пролет.

Ловците на диви пуйки в ръководени от департамента региони в щата Джорджия са се нараснали с 47 % тази година, спрямо 2019 година до момента в който птиците, убити през първите 23 дни на сезона, са се нараснали с 26 на 100, макар неналичието на скорошно нарастване в броя на птиците. Еколозите написаха това в взаимен отчет с университета в Джорджия и щатския университет в Луизиана, като цитираха предварителни данни на щатския департамент по естествени запаси.

Не всички щати са отчели увеличение на заявките за разрешителни за лов, като в Калифорния и Флорида има спад.

Все отново, наедрял дивеч като елените, наесен може да се окаже подложен на подобен напън, защото ловците имат повече време да оползотворят до дъно " лимита за отстрелян дивеч ", който в тази ситуация с Джорджия е 12 животни, споделиха еколозите.

Ловът на лосове в множеството щати е стеснен до едно животно на ловджия, който получава позволение в годишна лотария.

Елиът не вижда негативи в това да заплати 60 $ за билет, който би му разрешил да получи близо 91 кг месо, в случай че откри женски лос.

" Не е поради това, което сега става по света. Честно казано, не спечелвам толкоз пари, тъй че това е просто добра концепция ", сподели Елиът. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР