За пръв път чувам за проект за 6 милиона с

...
За пръв път чувам за проект за 6 милиона с
Коментари Харесай

Областният управител на София: За пръв път чувам за проект с европейско финансиране за почистване на река Искър

" За пръв път слушам за план за 6 милиона с европейско финансиране за разчистване на река Искър. Може би от Министерство на околната среда и водите би трябвало да кажат. При нас от регионална администрация в никакъв случай не е имало подобен план даже “. Това съобщи регионалният шеф на София Илиан Тодоров в предаването " Лице в лице “. Коментарът му е във връзка изказвания на поданици на Своге в ефира на bTV, че за реката не са се полагали никакви грижи, макар че е имало отпуснати европейски средства за това.
Тодоров съобщи, че се надява отпадъците в реката при Водноелектрическа централа " Прокопаник “ до Своге да бъдат разчистени до края на седмицата. Той съобщи, че повода за бедствието е безразборното мятане на отпадъци от наша страна и прикани жителите да не го вършат. Областният шеф означи, че прокуратурата е почнала инспекция по случая, само че не разяснява догатките, че тези отпадъци идват от нерегламентирани сметища.
 Чистят Искър от тоновете боклуци Чистят Искър от тоновете боклуци
Започна разчистването на плаващото бунище на река Искър, заяви " БТВ ". Тонове отпадъци към този момент се изгребват от водата пред стената на ВЕЦ-...
" Областната администрация се грижи за коритата на реките отвън урбанизираните територии, а в градовете това е задача на кметовете ", означи Тодоров. По неговите думи той е " предусетил събитията и реагирал още май месец предходната година “, когато е изискал средства за почистването на коритата на реките, само че получил отвод от министерството на финансите поради липса на пари. Според него този проблем би трябвало да се реши коренно в идващия парламент с промени в Закона за водите и грижата за реките и техните корита да се трансферират на Министерство на вътрешните работи и по-точно на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.
Тодоров счита, че страната се е справила добре със обстановката с наводненията даже спрямо някои европейски страни, които също са потърпевши от изобилните дъждове, за що се отнася до Своге " там е избегната екологична злополука “. " Има доста реки за разчистване на територията на Област София, само че тъй като наближават избори, това ще е работа на идващият регионален шеф “, съобщи Тодоров.
Най-големият проблем в работата му като регионален шеф, с който се е сблъскал, е язовир " Бели Искър “, тъй като съгласно него и специалисти стената му не е в съвършеното техническо положение и застрашаваше живата на хората. " Ние стартирахме прекачване на проблематичните язовири към министерството на стопанската система и държавната компания и в действителност към този момент се вземат ограничения за пускане на поправки. Получих писмо от министъра на стопанската система за стартирането на огледи и поправки. Язовирите бяха нещото, което в действителност най-вече ме притесняваха, само че този проблем за моя наслада се позволи “, сподели Тодоров.
Като регионален шеф той не дава отговор за горите, само че означи, че за 4 години не е получил нито един сигнал за противозаконна сеч, другояче би го придвижил към виновните институции.
 Прокуратурата ще търси отговорни за боклуците в Искър (СНИМКИ) Прокуратурата ще търси отговорни за боклуците в Искър (СНИМКИ)
Коритата на реките, намиращи се отвън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, съобщи шефът на Софийска област И...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР