За пръв път български роман разказва за процесите срещу така

...
За пръв път български роман разказва за процесите срещу така
Коментари Харесай

Премиера на романа на Леа Коен Рафаел

За пръв път български разказ споделя за процесите против по този начин наречените еврейски спекуланти, водени през през 40-те години на 20-ти век.  Романът се назовава " Рафаел " и излиза под перото на Леа Коен ,  народен представител в седмото Велико Народно заседание, по-късно и дипломат в Белгия, Люксембург, Европейския съюз, НАТО, Швейцария  и Лихтенщайн. Книгата споделя за Рафаел Арие - бизнесмен от доста остаряла, знатна и богата фамилия в България и на Балканите, преселила се по тези земи при започване на XVIII в.Фамилията е основател на елитната българска парфюмерия. Имала е заводи в София, Париж и в Букурещ. 

" Рафаел " е десети разказ на авторката, чиито книги са преведени на редица езици, измежду които немски, испански, френски, британски, македонски, сръбски, албански и турски. Той ще бъде показан на следващия ден от 18.30 часа в Софийската градска художествена изложба. 

Леа Коен, която гостува в ефира на " Хоризонт " описа: Така  наречените " процеси против спекуланти " и разправата с еврейските капиталисти, в случай че може по този начин да се каже, стартират през 1942 година и приключват през 1943-та, като от този интервал, не е инцидентно определен. Това е процесът на най-акутен държавен екстремизъм, който води до депортации  и до други насилия към това малцинство.

Този разказ се отнася до Рафаел и до неговия чичо Леон -  те са племенник и чичо. Този разказ в действителност разказва 30-те години, които за мен имат едно изключително звучене в българската история.  Това е интервалът на почналата и неосъществена българска фантазия за разцвет.  Това е в действителност времето на едно развитие  - и  публично, и индустриално и в случай че щете и социално-психологическо, в което отпадат доста изкуствени правила, време на избавление на дамите, на женските клубове, на женската гимнастика, на женския спорт, един самобитен Ренесанс. И Рафаел е просто инкарнация точно на духа на тази ера, тъй като той има и парите, и каризмата, и характера, и очарованието, с цел да въплътява тази българска фантазия - тъй като тя не е етническа, тя е просто на цялото това общество.  И тази връзка романът демонстрира, това съм се стремила да покажа  - по какъв начин демоничният червей на разединението, на расизма, на ултранационализма, който към този момент го има в тази ера,  в какви размери може да порасне и по какъв начин може да унищожи тази българска фантазия - както я унищожава за Рафаел, по този начин я  унищожава за неговите близки, само че и за цяло едно потомство такива български строители на една просперираща България, която в действителност не се реализира. 

Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР