За повишаване на контрола и оптимизиране на работата на всички

...
За повишаване на контрола и оптимизиране на работата на всички
Коментари Харесай

Падащите асансьори не са природно явление, предупреждава фондация „Асансьорна безопасност“

За повишение на контрола и усъвършенстване на работата на всички ангажирани с поддръжката и контрола на асансьорите упорства фондация „ Асансьорна сигурност “. На конференция в Българска телеграфна агенция представители на фондацията и потърпевши от асансьорни произшествия оповестиха, че ще сезират способените институции за неналичието на ясна нормативна база във връзка с асансьорите и витаещата безотговорност.
От фондацията упорстват за цялостна проверка на нормативната база, въвеждане на ефикасен надзор и електронен указател на асансьорите. „ Искаме Министерството на стопанската система, Държаваната организация по метрология и механически контрол и Министреството на районното развиване и благоустройството да образуват работни груи и да бъде основано съответно законодателство, да бъдат основани тези контролни механизми, с които да се обезпечи отговорност при поддръжката на техническите уреди и сигурност при употребата им “, сподели Емануела Фролошка, изпълнителен шеф на фондацията. Тя е една от потърпевшите дами в пропадналия асансьор в Майчин дом преди 8 години. Необходимо е да се знае какъв е броят на оборудванията, които действат в България, кой асансьор е минал на механически обзор и какви наставления има, както и кой носи отговорност, в случай че неизправно оборудване е в деяние и стане случай, безапелационна е тя. В по-големите асансьори в публичните здания наложително би трябвало да се слагат устройства за блокиране на придвижването при претоварване, упорства фондацията. Едно устройство за надзор на товара коства не повече от 400 лева, уточни Фролошка и акцентира: „ 400 лева не е цената на човешкия живот “.
Сега не съществуват отговорности да се вършат следващи инспекции по издадени наставления за премахване на повреди. Частните компании не са задължени да се ангажират с краен период за премахване на нередовност. Констатирано е, примерно, че има износено въже, само че частният контрол не може да даде краен период за премахване на този проблем. И инспекторите по механически контрол не имат нужните минимални познания за асансьорите, сигнализира шефът на фондацията.
Мария Ваклинова, която оцеля при злокобен случай с асансьор на бул. „ Цариградско шосе “ в столицата, при който почина една жена описа: „ нашият асансьор падна в жилищна постройка от 9 етаж и се разруши в шахтата. Аз оцелях, само че не и дамата с мен. Имам две деца и не си представям какво щеше да се случи с тях, в случай че и с мен беше станало най-лошото.. Делото няма ход. Вече четири години и половина след случая казусът е във фаза досъдебно произвеждане. “
Пострадалите от асансьори се чудят дали е обикновено през днешния ден в 21 век в европейска България да си задаваме въпроса какви са отговорностите на институциите? Инциденти с асансьори продължава да има и витае безотговорност, сигнализират те. " Падащите асансьори не са естествено събитие ", предизвести Емануела Фролошка.
Причина за рухването на асансьор е не претоварването, а неговата нередовност, безапелационна е юрист Венета Владимирова, представляваща потърпевшите 5 дами и 1 мъж при пропадането на асансьора в Майчин дом. Тя сигнализира, че не се ревизира скоростта надолу, а би трябвало да има блокиране на кабината при превишаване на допустимата скорост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР