За повечето служители, които сега са в домовете си, вместо

...
За повечето служители, които сега са в домовете си, вместо
Коментари Харесай

Дилема: кой трябва да плаща разходите за работата от вкъщи


За множеството чиновници, които в този момент са в домовете си, вместо в офисите, работата от у дома коства много
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на случаите на Covid-19 нараства по света и доста чиновници работят от домовете си. Но престоят вкъщи нерядко има своята „ дебела ” цена. А идва зима и сметките занапред ще нарастват.

За множеството чиновници, които в този момент са в домовете си, вместо в офисите, коства много. Сметките за ток в този момент са по-големи, тъй като съвсем всички електроуреди в дома се употребяват непрекъснато. По-големи са и сметките за вода, за отопление или изстудяване.

Практиката демонстрира, че доста от хората са били неподготвени за скока на сметките, произлизащ от отдалеченото работене. Сега тези хора са сюрпризирани.

Неприятни изненади

В доста страни по света работят разнообразни цени за потребление на електрическа енергия съгласно времето от денонощието. Обичайно през нощта цената е най-ниска. Дневните цени обаче могат да са много по-високи. Затова сметките за ток са носители на едни от най-неприятните изненади.

„ Знаех, че потреблението ми ще се усили, само че сигурно не до равнището, което открих ”, изяснява 28-годишният Гарет, SEO експерт във Англия, в репортаж по тематиката в. „ Месечните ми спестявания би трябвало да бъдат пожертвани – а това е извънредно неприятно ”.

Подобно на милиони друго хора по света, Гарет е прекарал летните месеци на своя работен компютър, в дома си, на кухненската маса. Включен е и втори екран, който работи през целия ден. Зарядното за телефона живее в контакта. Каната с гореща вода за кафе и чай е в непрекъсната подготвеност.

Някои изследвания сочат, че броят на домашните устройства, които са непрекъснато свързани към интернет, внезапно е повишен от пролетта насам. В домовете има приблизително по 12 такива джаджи. Това е обяснимо – вкъщи в този момент има компютър за всеки работещ човек, най-малко по един смарт телефон, а също и по един компютър за децата, които учат онлайн. При това състояние сметката за ток се усилва.

Нерядко нарастват и разноските за. Когато всички членове на семейството са онлайн и употребяват видеоконферентни връзки, потенциалът на домашния интернет може да се окаже непълен. Преминаването към абонамент с по-големи благоприятни условия, несъмнено, коства пари.

При хората, за които непрекъснатата онлайн съгласуваност е значима за работата, е нужно да има и втора, аварийна интернет връзка. Това в допълнение натоварва бюджета.

На някои места са скочили и. Там, където животворната течност коства скъпо, всяко стартиране на водата в тоалетната значи повишаване на месечната сметка. А в домакинство с 4 индивида, обитаващо дома през целия ден, тоалетната се оказва най-често посещаваното помещение.

Това не е всичко. Работещите хора в този момент имат и разноски, които по-рано са били покривани от работодателя. Например, в доста офиси до момента хората са се хранели в локална „ трапезария ”, където храната е евтина. Сега те би трябвало да си готвят вкъщи.

Зимни несгоди

С наближаването на зимата е ясно, че сметките занапред ще се усилват. Някои семейства ще се опитат да си спестят разноски, като се лишат от известни улеснения. Това обаче слага в риск тяхното здраве, предизвестяват здравни специалисти.

Така да вземем за пример, престоят в хладни пространства може да докара освен до настинки, само че и до съществени здравословни проблеми за хората с хронични болести. Ако студът бъде допълнен и от влага, рискът е изключително огромен.
още по тематиката
Заради опасенията за сметките някои чиновници упорстват офисите им да бъдат отворени още веднъж. Те желаят да си вървят на работа „ както всекидневно ”.

„ Ходя на работа с велосипед, тъй че нямам разноски за пътешестване до работното място ”, споделя 25-годишната Кейт. „ Имаме субсидирана трапезария, тъй че храненето у дома ми е доста по-скъпо. Върша същата работа, само че към този момент не получавам тези преимущества, а за сметка на това имам повече разноски ”.

Кой ще заплати

Всичко това извиква на дневен ред въпроса не би трябвало ли работодателите да покрият непредвидените разноски на. Във Англия даже приканиха държавното управление да задължи компаниите да изплащат на своите чиновници обезщетения за разноските при работа от вкъщи, каквито семействата натрупат от април насам.

Въпросът е много по-дълбок от нормално циврене на служащи, опитващи се да изтръгнат всяка допустима стотинка от компаниите, в които работят. Става дума за справедливостта. Справедливо ли е чиновниците, които генерират облагите на организациите, в които работят, да поемат непредвидените разноски?

Кейт не мисли по този начин. „ Управлявам екип от хора, някои от които мъчно се оправят с бюджетите си, а работата ни в действителност върви добре, макар Covid-19. Напълно допустимо е работодателите ни да обмислят жест, който може да помогне за облекчение на тежестта върху чиновниците. За хората е мощен удар по джоба ”.

За доста хора в този момент, когато часовниците се „ върнаха обратно ”, тематиката е на дневен ред: с по-малко слънчево греене, по-кратка светла част от деня, повече мраз и по-малко благоприятни условия за излизане, работата от къщи дава обещание да натовари бюджетите. Всички ще усетят тежестта на това отдалечено работене.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР