За повечето родители температурата е първият маркер, че детето е

...
За повечето родители температурата е първият маркер, че детето е
Коментари Харесай

Какво да правим, когато детето ни вдигне температура?

За множеството родители температурата е първият маркер, че детето е болно. Когато детето е тонизирано и игриво, дали има хрема, подкашля, наболява го главата или го свива корема понякога, множеството родители са склонни да неглижират признаците. Вдигнат ли температура обаче, стартира суматохата. И за какво е по този начин? Защото тонусът на децата се трансформира. Те стават отпуснати, капризни, плачливи и сънливи. Тоест, заболели.
Прочетете още
Антипиретици - за и срещу

Температуропонижаващите медикаменти, т.нр. антипиретици смъкват температурата и децата още веднъж живват. И майките още веднъж са спокойни. Това обаче не значи, че децата са здрави. И напълно не значи, че ги лекувате, оповестява Dir.bg.

Температурата е естествена защитна реакция на имунната система, когато в организма има патоген. Тя, несъмнено, не е наложителна. Има доста болести, които могат да протекат безшумно и тайно, без да провокират температура, като разнообразни гъбични инфекции, устойчиви бактерии - нормално в носа, които предизвикват хронична хрема, - паразити и други

Най-често температурните положения в детската възраст се предизвикват от вируси и вероятно, от насложени в следствие бактерии. Разбираемо е терзанието на множеството родители да не би вирусната зараза да се трансформира в бактериална, по тази причина доста постоянно се прибързва с приема на антибиотик. Антибиотикът е неефикасен против вируси! Той занижава способността на имунните кафези да се борят пълноценно с патогена и могат да усилят продължителността на боледуването като прибавят към него и странични резултати, като обрив, антибиотично-асоциирана диария, гадене, липса на вкус, повръщане и възприятие на изнемощялост.

Кога една температура е породена от вирус и по кое време от бактерия?

В най-общия случай, в случай че детето е родено крепко и няма присъщ имунен недостиг, температура, която се появява с първите признаци е от вирусен темперамент. Симптомите могат да не са ясно изразени. Ако детето е малко и не може да приказва или да изясни неразположението си, смяната в настроението, хленченето и приплакването предшествано от температурно положение, може да е сигнал, че има и друго подлежащо недоволство. В подобен случай е добре да бъде прегледано от доктор, с цел да се откри дали няма зачервяване в гърлото, ушна зараза или арестуван носен секрет.

Респираторните вируси са доста. Всеки от тях има своя картина на проявяване. Някои са мощно изявени с голям брой признаци, само че не провокират високи температури, други са с дискретни признаци, само че температури над 39 градуса. При всички случаи вирусните болести се лекуват от имунната система на детето, не от медикаментите, които му давате. Затова е добре тези лекарства да са щадящи, с минимални странични резултати и да са ориентирани главно към облекчение на симптоматиката.

Вирусните температури под 38.5 градуса при деца, които не са показали податливост към температурни гърчове и са проявени при започване на боледуването, не трябва да се смъкват. Чрез температурата имунната система усилва броя на характерните кафези, нужни за битката с патогена, а вирусните частици понижават способността си за разделяне. Ако свалите температурата, давате преимущество на увеличение на вирусите за сметка на намаление на имунната отбрана.

Повечето вирусни температури спадат от единствено себе си в границите на три дни. В този интервал е значимо да хидратирате добре детето, а в случай че има щедро изпотяване, да подсилите организма му със солени питиета или да закупите от аптека електролити, които бързо ще възстановят водно-солевия баланс в организма му.

Ако температурата продължи по-дълго и признаците се задълбочат, в реда на нещата е да консултирате детето с педиатър или детски инфекционист. Някои температури изчезват и се появяват след 2-4 дни още веднъж. Това е класическа картина при някои грипни и парагрипни варианти, само че би трябвало да сте деликатни: втората температура може да е породена от насложена бактерия.

Как да създадем разликата?

Високите вирусни температури и подлежащите към тях признаци с времето доближават пик, след което последователно отшумяват, а температурата изчезва. Ако в хода на заболяването се насложи бактериална зараза, последващата температура след интервал на положение без, нормално е по-висока от миналата и е съпроводена с внезапно утежняване в общото положение на детето. Ако заболяването протича с хрема, носният секрет при бактериална зараза постоянно се оцветява в зелено или жълто-зелено. Обратното не постоянно е правилно, т.е., оцветените в тези цветове тайни не значат наложително бактериална зараза, което постоянно се бърка.

Най-чести затруднения

При кашлица, без значение от нейния генезис - събрани носни тайни, възпалено гърло или насложен алергичен съставен елемент - съпроводена с температура, обща изнемощялост и липса на вкус, би трябвало гърдите на детето да бъдат чути от експерт. Температурната изнемощялост и общата изнемощялост се разграничават по това, че в първия случай детето демонстрира воля към избрани интензивности - желае да му се чете, да гледа телевизия, да се забавлява даже, да не е тонизирано и напълно интензивно. При общата изнемощялост, то нормално не желае нищо.

Възпаление на ушите в хода на вирусно заболяване съвсем постоянно се лекува с антибиотик. То може да е причина за висока температура. Много постоянно болките са проводни, изключително в случай че детето има възпалено гърло. При прекосяване на възпалението минава и този признак, само че е значимо при сходни недоволства да заведете детето на обзор при педиатър или УНГ експерт и той да реши, тъй като не лекуваният отит може да докара до загуба на слуха.

Друго значимо, което би трябвало да се следи в хода на една зараза, е дишането на детето. При температурни положение е обикновено то да бъде учестено, както и пулсът да бъде интензивен - двата процеса са свързани. Ако дишането обаче при неактивно и будно дете е неравномерно, чувате хрипове, или в региона към устните има просветляване, побеляване или посиняване, би трябвало неотложно да потърсите профилирана помощ от пулмолог или педиатър. Вирусните и бактериални пневмонии не постоянно протичат с високи температури, което кара децата да се занимават с нормалните си интензивности, само че при по-внимателно наблюдаване всяка майка би забелязала избрани промени. Те могат да се показват в по-честа уморяемост, задъхване, сърцетуптене, елементарно изпотяване, виене на свят и така нататък

Да си родител е с изключение на грижа, само че и отговорност. Отговорност към другите деца също. Ако детето ви няма температура, само че има признаци на зараза - хрема, кашлица, мъчително гърло, мускулни болки, парене в очите, стомашен дискомфорт и диарични изпражнения, които не се дължат на диетична неточност, значи е болно, което автоматизирано го прави заразно в първите четири дни от началото на признаците. И в случай че вашето дете прекарва инфекцията леко, то за някое друго заболяването може да докара до тежки затруднения. Защото не е значимо дали имунната ни отбрана като цяло е висока, а какво е моментното й положение при среща с патогена. Стрес, недоспиване, изстудяване, некачествена храна - това са най-честите аргументи за компрометиране на имунната система при децата. Сами разбирате за какво в изискванията на натоварена образователна стратегия, ранно ставане, хранене в учебния стол и скупчване на доста деца в затворено помещение е мъчно да запазим децата си здрави в есенно-зимния интервал. Друг е въпросът, че множеството респираторни вируси са неустойчиви на високи температури и този сезон е техния пик.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР