За повечето хора формулата C10H14N2 може да е неизвестна, но

...
За повечето хора формулата C10H14N2 може да е неизвестна, но
Коментари Харесай

Въпроси и отговори за никотина и цигарения дим

За множеството хора формулата C10H14N2 може да е незнайна, само че тя отбелязва веществото никотин. На него неправилно постоянно се приписва главната виновност за множеството болести, свързани с тютюнопушенето като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни болести.

 Снимка: Shutterstock

Въпреки че никотинът е добре прочут съставен елемент на тютюна и е пристрастяващ, той не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето.

Основният проблем е в горенето

При запалването на една цигара тютюнът стартира да гори и доближава температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, минават развой на термична деструкция, наименуван пиролиза, при който се образуват цигарен пушек и пепел.

Цигареният пушек съдържа над 7000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции (HPHC) като катрани и други, част от които са потвърдено канцерогенни - бензен, формалдехид, характерни за тютюна нитрозамини (TSNAs) и други.



Фактите за никотина

Не е изненадващо, че има доста заблуди за никотина. Какво в действителност знаем за никотина и какъв брой от тази информация е точна?

Никотинът, в действителност, е химикал, който се създава по натурален път в разнообразни растения.

По-конкретно: семейство Solanaceae, необятно известни като нощници. Това семейство включва домати (~ 332 ng приблизително наличие никотин), картофи (~ 675 ng) и патладжани / патладжани (~ 525 ng). За да се сложи това в вероятност, една стандартна цигара съдържа ~ 12 mg никотин - към 18 хиляди пъти повече никотин от един картоф, измерено по маса. Но единствено дребна част (

Какво значи това? Никотинът участва в нашата хранителна диета в дребни дози. Изследвания даже демонстрират, че хората одобряват приблизително към 1400 ng никотин всеки ден в елементарна храна. Но това не изяснява за какво преди всичко тютюнът и други растения съдържат никотин.

Никотинът се основава в корените на растението, когато две химични съединения - пиридин и пиролидин - се обединят, преди да преминат към листата. Гените зад тази композиция съществуват във всички растения, само че се счита, че генетичните дублирания в семейство пасленови (семейство Solanaceae) са довели до производството на никотин.

Nicotiana tabacum, типът никотин, който се среща в тютюневите растения, се поема от рецепторите в мозъка при използването на никотинови произведения, стимулирайки отделянето на допамин, определян като един от " хормоните на щастието ", което надлежно води до пристрастяване.

Намаляване на вредата от тютюнопушенето

Никотинът, в действителност, играе значима роля в проучванията за понижаване на вредата от тютюна.

Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, само че не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има метод, по който може да се понижи вредата от използването на тютюневи произведения като се отстрани горенето и цигарения пушек?

Така стартират разработките на артикули с никотин, само че без горене, които имат за цел да понижат вредата за пълнолетните пушачи, които другояче биха траяли да пушат.

Такива артикули са снус (тютюн за орална приложимост, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е отстранено, с което се отстранява и цигарения пушек.

Бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари

Каква е разликата сред последните два упоменати продукта - устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари?

И двете категории артикули имат една и съща последна цел - да отстранен горенето и цигарения пушек и да предложат по-малко рискова опция на стандартните цигари. Но до момента в който при електронните цигара се употребява течност, която може да съдържа никотин и аромати, то устройствата нагряват същински тютюн при следени по-ниски температури от горенето - до 350С. При нагряването се отделя аерозол - водна пара, която съдържа никотин и понижени концентрации от нездравословни и евентуално нездравословни субстанции спрямо цигарения пушек.

Материалът e оповестен с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР