За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери,

...
За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери,
Коментари Харесай

В Дананг плажът не значи скука, а приключение

За множеството българи Виетнам е неясен спомен за усърдни гастарбйтери, пристигнали у нас по линия на социалистическото съдействие, на ниска цена кафе със подозрителен мирис и островърхи сламени шапки. От всичко изброено правилни са единствено шапките. В сегашен Виетнам, или най-малко в Дананг, не срещнах човек, който да знае къде е България, камо ли, че негови сънародници са строили пътища и фабрики у нас. Кафето не е на ниска цена, само че пък има незабравимо благоухание и туристите го купуват, опаковано като сувенир. И островърхите шапки също са за тях. Виетнамците избират международните фешън марки. Впрочем, и пълчищата колела са сменени от новички мотоциклети. Само разпоредбите за придвижване са непроменени - пресичате на личен риск, даже и на зелено.
Както към този момент се досетихте, ще ви повеждам до Виетнам.

Може да не сте чували за виетнамския град Дананг, само че сигурно в обществените мрежи сте ахкали пред две от забележителностите му. Единият мост - Голдън бридж поразява въображението с архитектурната хрумка да бъде придържан от великански човешки ръце. Той е най-сниманият и показван обект в Инстаграм за 2018 година.

Видео с другия - Драгън бридж от месеци събира лайкове във Facebook. Във вечерните часове главата на дракона, преминаващ през него като мантинела, бълва огън.

 &feature=emb_logo

Извън „ мостовите " места за туристическо поклонение, Дананг може да се похвали с 32 километра плажна линия, поръбила крайбрежието на Южнокитайско море като азиатска шевица. Казано в резюме - този виетнамски курорт е всичко това, което нашите черноморски летовища към този момент не са. Тук планината слиза до брега и нежно целува водата без бетонни трудности. Пясъкът е дребен, бял и единствено пред огромните хотели „ нашарен " с чадъри и шезлонги, избавителни постове и шатри за водни спортове. Заведенията се гушат под палмите отвън необятния най-малко 20 метра плаж, а в хотелите „ на първа линия " не могат от балкона да си топят краката в морето. Местата за пребиваване са чак отвъд шосето. Нищо, че са представители на най-големите вериги в света.

Един от тях, ситуиран отвън града, е открит през 2017 година особено за срещата на Тръмп, Путин и Си Дзинпин и в него на видно място се пазят столовете им под тежък 2,5 тона бистър полилей. Курортът се гордее с най-дългия басейн във Виетнам - цели 250 метра, който стопира при първите песъчинки.

Списание „ Форбс " класира плажовете на Дананг измежду най-красивите на планетата. Bac My An е централният плаж на Дананг и постоянно го назовават Китайския, тъй като е желан от поданиците на Поднебесната империя. Това е обичаното сборно място на сърфистите - тук всяка година се организират надпревари и поклонниците на този спорт го окупират от септември до декември, когато вълните са подобаващи. През май в Дананг се организира фамозният фестивал на фойерверките с пиро-участници от целия свят, включително и „ Огнена хризантема " от България. През март там е най-големият във Виетнам празник на цветята.

 &feature=emb_logo

Ако към този момент се чудите къде е този Дананг - среща се на брега на Южнокитайско море в северната част на Виетнам, на 759 км от столицата Ханой и на 960 км от град Хошимин, известен повече като Сайгон. Населението му е към милион, а общата повърхност 1283 кв.км. Но тези обстоятелства в комбиниране с информацията, че градът е обичайно огромно пристанище не трябва да ви отхвърлят от концепцията да го посетите. Пояснявам: на практика селищата са две. Курортната част е отделена от типично градската от река Хан, която е необятна неколкостотин метра. На Запад са кадаифът от улици с плача на мотопедите, магазините и локалното население. На изток от реката е кротката туристическа зона със зелени оазиси, първокласни хотели, не изключително интензивно придвижване и някой и различен мол.
И тъй като още от времето, когато в Дананг са изпращали на отмора американските бойци от близката военна база, са осъзнали, че естествените дадености не са задоволителни, с цел да се притегли един посетител, локалните непрестанно обогатяват атракциите. А това не е доста мъчно даже единствено с мостовете и близкото градче Хой Ан, вписано в съкровищницата на ЮНЕСКО.

 &feature=emb_logo

Едно от приключенията е да се превърнете, въпреки и за ден, във виетнамски риболовец. Джак Тран се гордее, че дава самун на съселяните си, които от време на време се връщат с празни мрежи от морето, до момента в който „ уловът " на туристи е безотказен. Голяма дървена лодка откарва авантюристите посред солено-сладък лиман, където осъзнават, че кръглите кошове, завързани за корабчето не са за прибиране на рибата, а самобитни преводни средства. Необичайната форма идва от устрема на риболовците да заобиколят старинното предписание данъкът за лодката да се заплаща съгласно дължината на кила ѝ. Подсигурени със избавителни жилетки и островърхи бамбукови шапки, феновете на рискови чувства не подозират какво ги чака. Рибарите подхващат с греблата си вълните и стартират по този начин да въртят кошовете-лодки, че те бясно подскачат като ловко хвърлени по повърхността камъчета. Ако имате морска болест, не рискувайте. Следва разходка из мистичното ромолене на тръстиката, когато риболовците с две премятания трансформират листата ѝ във фигурки на скакалци, птици и причудливи животинки, които нахлузват като пръстен на ръцете ви.

Упражнението по мятане на мрежа е с ангажимента, че каквото уловите, това ще обядвате. Слава Богу, на смешка, тъй като след безплодните замятания, морските вълци се трансформират в майстор-готвачи и сервират обяд. И с това гениите им не е се изчерпват. От бездънни чували наизваждат виетнамски носии и духови принадлежности и откакто грижливо нагиздят себе си и туристите, стартират да ги учат на локални танци при застрашително клатене на лодката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР