За повече от 70 години от съществуването си дейността на

...
За повече от 70 години от съществуването си дейността на
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Таен клуб тъне в лукс, управлява европейските финанси

За повече от 70 години от съществуването си активността на Международния институт за банкови проучвания на практика не е отразявана в медиите

 

В света на европейските финанси скришен първокласен клуб се събира два пъти годишно, с цел да оформи банковия пейзаж на континента. Международният институт за банкови проучвания (IIEB), основан през 1950 година от четирима реформаторски европейски кредитори, поддържа скришен ореол повече от седем десетилетия, написа “Файненшъл Таймс ”.

 

В продължение на 73 години IIEB събира ръководителите на най-големите банки в Европа два пъти годишно в първокласни хотели и кралски дворци на целия континент, с цел да разискват чувствителни тематики като покупко-продажби за сливания и придобивания и основаване на световна политика.

 

Групата няма уеб страница и нейните членове, дневен ред и протоколи от съвещанията не се оповестяват обществено. Членовете нямат право да споделят детайлности от полемиките, настояват няколко източници пред “Файненшъл Таймс ” при изискване за анонимност.

 

Освен че е конгрес за продан на хрумвания сред най-свързаните финансисти в Европа, IIEB е първокласен обществен клуб, където в продължение на три дни сътрудниците на банкерите се любуват на галавечери, частни обиколки на исторически забележителности и екскурзии за извършване на покупки от висок клас.

 

Според информация в края на октомври 2023 година в Dolder Grand Hotel в Цюрих се е провела тридневна среща на тайния клуб, на която са участвали 40 от най-влиятелните представители на европейската банкова промишленост. На събитието са били и ръководителят на Министерството на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер и шефът на централната банка на страната Томас Джордан. Заедно със свои сътрудници те разискали и колапса на една от най-големите и най-стари швейцарски банки - Credit Suisse, и нейното обединение с UBS предходната пролет.

 

Спекулациите за вероятно обединение на " Стелантис " и " Рено " разбуниха духовете в Италия
“Това не е Давос, където всеки може да си купи участие ”, сподели член на IIEB пред “Файненшъл Таймс ”.

 

Международният институт за банкови проучвания е учреден в Париж през 1950 година от ръководителите на четири кредитора от целия континент – Credit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Societe Generale de Belgique и Amsterdamsche Bank. Целта е била осъществяване на постоянни полемики на най-високо равнище по отношение на развиването в банковия бранш, както и стопанската система и паричната система. Членството в IIEB е непокътнато за ръководителите на най-влиятелните банки в Европа.


Критиците на института са скептични по отношение на задачите му, акцентирайки неналичието на обществено откриване на организацията и изключителността на нейното участие. Високопоставеният темперамент на присъстващите и първокласната конюнктура на срещите в допълнение подхраниха спекулациите по отношение на същинската концепция и въздействие на IIEB, обобщава “Файненшъл Таймс ”.

 

Изданието разкрива, че сключването на покупко-продажби сред банките е постоянно срещана тематика в коридорите на срещите съгласно членовете на института, макар че множеството са хипотетични. Но едно от най-големите сливания и придобивания на финансови институции в Европа било контрактувано на събитие на IIEB през 1997 година Тогава основният изпълнителен шеф на Swiss Bank Corporation Марсел Оспел и неговият сътрудник в Union Bank of Switzerland Матис Кабиалавета се съгласили на обединяването на втората и третата по величина банки в Швейцария за основаване на UBS.

Сделката била на стойност 29,3 милиарда $

 

“Файненшъл Таймс ” разкрива за една от срещите на института, която се провела в петзвездния Grand Hotel в Стокхолм през 2010 година На участниците била препоръчани галавечеря и екскурзия до операта, до момента в който съпругите им се забавлявали на шопинг тур. Един от уредниците бил ръководителят на борда на шведската банка Handelsbanken Пер Боман, който малко преди началото на срещата решил да напусне клуба в символ на митинг.

 

“Ние сме членове на организацията от десетилетия, когато тя служи за доближаване на европейските банки ”, сподели той. Боман подлага на критика института за “прекомерно хабене и липса на бистрота ”.

 

Сред високопоставените посетители на срещите на “Международния институт за банкови проучвания ” през годините били английският принц Андрю, заместник-ръководителят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев (през 2013 година като министър-председател той приказва на срещата на IIEB в Санкт Петербург), турският водач Реджеп Ердоган, както и италианският президент Серджо Матарела.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР