За повече контрол в разходването на средствата призова министърът на

...
За повече контрол в разходването на средствата призова министърът на
Коментари Харесай

Здравният министър призова за повече контрол в разходването на средствата

За повече надзор в разходването на средствата прикани министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по опазване на здравето. Той уточни, че за предходната година НЗОК е с преразход от 238 милиона лв. над утвърдените за болнична помощ и 187 милиона лв. над утвърдените за медикаменти.

Повод за отговора на министъра беше въпрос от опозицията - ще се заплати ли надлимитната активност на лечебните заведения след решението на съда:

Правейки баланс сред обособените здравноосигурителни заплащания, ние този баланс може да го поддържаме до размера на законно откритите източници за финансиране на активността за съответната година. Няма по какъв начин да признаем за регистрирана активност, която надвишава оптималния размер, вероятен за финансиране.

По въпроса за лимитите за 2015 година в размер на 52 млн. лв. по данни на Лекарския съюз, ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева беше още по-категорична:

Дали би трябвало да се надяват, или не - решението е на самите лечебни заведения. Аз споделям, че информация за подобен размер средства - тъкмо по какъв начин са образувани, какви финансови документи има по отношение на тези средства, не мога да дам.

До края на февруари ще са подготвени медицинските стандарти, ще се преразгледат логаритмите на клиничните пътеки и ще е подготвена Националната здравна карта, стана ясно още на Комисията по опазване на здравето. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР