За постоянното спиране на продажбите на 50 лекарства у нас

...
За постоянното спиране на продажбите на 50 лекарства у нас
Коментари Харесай

За първите 7 месеца на годината 50 медикамента са спрени от продажба

За непрекъснатото прекъсване на продажбите на 50 медикаменти у нас е осведомено Министерството на здравеопазването през първите седем месеца на годината от фирмите-вносители на лекарства. Това заяви изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов по време на полемика за дефицита на медикаменти.

За същия интервал в организацията са постъпили сигнали за неналичието на 70 медикаменти.  

В министерството занапред ще проучват кои са медикаментите с непрекъснато спряна продажба у нас, стана ясно от думите на заместник-здравния министър Илко Гетов. 

" Така, както постъпихме с инсулините - ще създадем инструкции за тяхната подмяна с други. "

Лекарствата, за които има съобщение за краткотрайно или непрекъснато прекъсване на продажбите, ще влизат автоматизирано в системата, контролираща дефицита, плануват законодателни промени, които министерството ще предложи против неналичието на лекарства.

Заложена е ускорена процедура за успореден импорт и смяна във формулата, по която се стопира износът. 

" Когато падне под 100% - на 99,5%, то незабавно автоматизирано влиза в СЕСПА - т.е. се стопира се износът ".

От Фармацевтичния съюз припомниха предлагането си аптеките да имат достъп до информацията за наличните количества медикаменти в складовете на едро. Така ще се вижда, в случай че даден търговец крие медикаменти за свързани с него аптеки или за реекспорт.

От Асоциацията на търговците на едро показаха, че това няма да реши казуса с дефицита и приканиха да се направи разбор на всички аргументи за този дефицит. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР