За последно такъв дълъг горещ период е имало у нас

...
За последно такъв дълъг горещ период е имало у нас
Коментари Харесай

Такава жега не е имало у нас от 2007 г.

За последно подобен дълъг парещ интервал е имало у нас през 2007 година ", заяви в изявление за Българска телеграфна агенция климатологът Симеон Матев, който е основен помощник лекар в катедрата " Климатология, хидрология и геоморфология " към Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Акцентът на тазгодишната гореща вълна у нас е в продължителността на интервала с високи температури, каза Матев. 

Симеон Матев също е създател и е един от създателите на платформата за просвета " Климатека ".

Юли е най-топлият месец и през него е обикновено да има дни с рисково високи температури от 35-40 градуса, изясни климатологът, запитан дали след дъждовната пролет са нормални такива високи температури, каквито имаме от една седмица у нас.

Обичайно е да има и дълги горещи талази, тъй като в този момент се намираме в " сърцето " на лятото и през това време на годината се мерят едни от най-високите температури, сподели Симеон Матев.

" Необичайното обаче е обвързвано с продължителността на интервала с тези високи температури. Това към този момент се случва относително рядко и последно толкоз дълъг интервал с такава позитивна особеност на дневна база, при която пети ден се пресмята междинната температура и сравнявайки я с нормата, се вижда, че за към седмица към този момент над 4 градуса е по-топло от нормалното. Такива дълги интервали към този момент не са нормални, за последно подобен интервал имахме през 2007 година, или от 2007 година не сме имали толкоз дълъг и аномално топъл интервал ", сподели климатологът.

Необичайното е в продължителността на тази позитивна особеност за повече от 4 градуса на дневна база, сподели Симеон Матев. Той означи, че досега, през това лято, най-високата измерена температура у нас е от 41 градуса, като в Русе, през последните десетина дни, бяха измерени 40,5 градуса.

Ако я съпоставим с сходни горещи талази, ще забележим, че по този индикатор даже и тази гореща вълна отстъпва, тъй като, да вземем за пример, през 2007 година в Русе бяха измерени близо 44 градуса. В Сандански е имало 44,6 градуса, или с 3-4 градуса по-високи от сегашните температури. Отново се връщам на продължителността на настоящия парещ интервал и това е по-особеното, въпреки и че не е с толкоз рисково високи температури, продължава по-дълго топлото време, означи основен помощник доктор Симеон Матев.

Горещи талази е имало в България и през 1987 година, и през 1988 година

И преди сме имали горещи талази, през 1987 и 1988 година също у нас имаше 40-градусови горещини, а през 1916 година в Бойчиновци е имало 44 градуса, изясни климатологът. Исторически видяно сме имали рисково високи температури, само че нормално те са били за един или за два дни, а след тях е имало захлаждания и температурите са се понижавали, даже и под нормата.

А в този момент какво се случва - имаме няколко дни с пик на горещината, и тези пикове се прекъсват не от захлаждане, а от намаляване на температурите единствено с 2-3 градуса - или те още веднъж остават по-високи от нормалното. Това е разликата на тазгодишната гореща вълна, тъй като пиковите горещи дни не са прекъсвани от интензивни захлаждания, а са прекъсвани отново от горещо време, само че с малко по-ниски температури. Но това понижение на температурите, даже в София, която е на 550 метра надморска височина и е покрай планини, и в нея температурата не може да падне под 30 градуса, което е необикновеното, изясни Симеон Матев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР