За последния месец те са осъществили около 2,5 млн. трансакцииФинансовият

...
За последния месец те са осъществили около 2,5 млн. трансакцииФинансовият
Коментари Харесай

4 от 10-те най-големи консуматори на данни са финансови компании

За последния месец те са осъществили към 2,5 млн. преводи

„ Финансовият бизнес би трябвало да се възползва от обстоятелството, че достъпът до регистрите е отворен за всички ”, съобщи министър Александър Йоловски (снимка: Министерство на електронното управление)

Четири от десетте най-големи консуматора на данни към държавната администрация за последния месец са финансови компании – „ Изипей ”, „ Банка ДСК ”, „ Уникредит Булбанк ” и „ Айкард ”. За последния месец те са осъществили към 2,5 млн. преводи – към регистъра за документите за идентичност и комерсиалния указател, разгласи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски по време на закриващата полемика на конференцията за сигурни и налични цифрови заплащания DIGI PAY 2023.

„ Финансовият бизнес би трябвало да се възползва от обстоятелството, че достъпът до регистрите е отворен за всички. Така може да се прекъсне и порочната процедура за искане и попълване на безчет документи, копия от персонални карти и други ”, добави Йоловски.

Темата за електронната идентификация беше различен акцент в диалога с водещите на всички панели в събитието. „ Нотифицирането на първата българска национална скица за електронна идентификация – тази на „ Евротръст ”, бе извънредно значимо ”, сподели министърът. По неговите думи, планът на Министерството на вътрешните работи за цифровата идентификация ще даде първите си резултати напълно скоро – с подмяната на новите персонални карти.
още по темата
И със в този момент наличния набор от електронни идентификатори жителите и юридическите лица могат да употребяват от ден на ден и повече услуги, които се дават по електронен път. През портала на Министерството на електронното ръководство могат да се употребяват над 1100 услуги.

„ До края на годината се чака да бъде признато изменение на европейския правилник за електронна идентификация eIDAS, а до две години България следва да е транспонирала измененията ”, осведоми министърът. Той посочи, че с това изменение на пазара в Европа се чака да се появи единният дигитален портфейл – самобитно вместилище за данни и документи, в това число електронна идентичност, електронно удостоверение за правоуправление на моторно транспортно средство, здравна информация и други документи, които могат да бъдат поискани от жителя, даже в друга страна членка на Европейски Съюз.

Министърът на електронното ръководство напомни някои данни от отчета на Европейската комисия за напредъка по цифровизацията, като обстоятелството, че едвам 31% от българите имат базови цифрови умения при приблизително равнище за Европейски Съюз от 54%. По отношение на каузи на българите с повече от базови умения статистиката наподобява още по-стряскаща – 8% по отношение на 24% на европейско равнище. Затова Александър Йоловски прикани и бизнеса да работи дружно с страната за повишението на цифровата просветеност на жителите.

„ За да реализираме задачите от „ Цифровото десетилетие ”, имаме потребност от интегриран метод ”, сподели министърът. По неговите думи, страната, бизнесът, гражданското общество и неправителствените организации следва да подхващат старания за усилване на всички тези цифрови компетентности, които в сегашния миг липсват.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР