За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от

...
За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: 7 пъти увеличение на случаите на коронавирус за последния месец

„ За последния месец имаме 6,5-7 пъти повишаване на заболеваемостта от ковид. Тежките случаи не порастват в подобен диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма съвсем смъртни случаи. “Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред „ Тази събота и неделя “ по bTV.

Той изясни, че характерностите на ковид много се приближават до тези на грипа. Няколко разновидността въпреки всичко са под наблюдаване. А сега има 80 000 налични нови дози ваксини срещу COVID-19, добави Кунчев.

Той изясни, че пораждат нови варианти, като последният се изследва и се вижда, че попадне ли в семейство или колектив, се популяризира доста бързо. Боледуването e 4-5 дни с главоболие, висока температура и доста мощна изнемощялост. Кунчев посочи, че протича леко, само че по-притеснителното е при постковид синдрома, който визира изцяло имунитета.

Освен „ Пирола “ се следи и вид на ковид „ Ерис “, който е много друг, само че не е тежък.

Главният държавен здравен контрольор разяснява и грипа. Ваксинацията за хората над 65 години, за които страната обезпечава ваксина, стартира на 27 септември. И тази година ще може да се избира сред имунизациите на двама производители.

Кунчев изясни още, че нужните количества са доставени и към този момент се разпределят при персоналните лекари.

Освен това той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна евентуално ще стартира в края на януари и началото на февруари.

Отпуснати са средства за 370 544 дози ваксини. За съпоставяне, през 2022 година са приложени 187 276 ваксини. Целта на страната е да усили двойно покритието в групата най-силно застрашена от тежко протичане на грип - хората над 65.

До 2026 година обсегът на програмата би трябвало да се увеличи до 35%. В началото и през 2019 година, имунизираните против грип пенсионери са били под 8 на 100.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР