За последните три месеца България е отнела 12 златни паспорта

...
За последните три месеца България е отнела 12 златни паспорта
Коментари Харесай

Крум Зарков: България отне 12 „златни паспорта”, посяга към още 5

За последните три месеца България е лишила 12 " златни паспорта " - документи за даване на поданство против вложения, а за други пет процедуратата към момента тече. Това разяснява служебният министър на правораздаването Крум Зарков за Българската телеграфна организация (БТА).
Той е в Брюксел, където взе участие в закрито съвещание на подкомисията на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права. По думите на Зарков България до момента е издала малко над 120 такива паспорта.
Темата за " златните паспорти " е била повдигната на съвещанието. В края на март предходният парламент одобри промени в Закона за българско поданство, с които отпада опцията за приемането от задгранични жители на поданство против вложения.
Тогава беше признато и предложение на Движение за права и свободи в 4-месечен период от влизане в действие на измененията ДАНС да ревизира всички преписки по добито поданство против вложения. Ангажимент за това пое министър председателят Кирил Петков в диалог с Делян Пеевски в Народното събрание на 11 февруари.
Зарков прецизира, че инспекцията на организация за всеки един проблем продължава. " Министерството на правораздаването показва, че когато дойдат задоволително ясни данни, не се колебаем изобщо да изпратим предложение до президента да им бъде отнето поданството ", споделя още министърът.
" Евродепутатите ме питаха за доста неща, главно за основния прокурор и въпроса с неговата позиция по конституционния ни ред. Информирах ги за направения законопроект на Надежда Йорданова (бивш министър на правораздаването в кабинета на Кирил Петков), с който те бяха осведомени и който ние подобрихме, с помощта на мнението на Венецианската комисия ", споделя Зарков. Преди два дни правосъдното министерство разгласява за публично разискване плановете с нанесените бележки от комисията.
" Съобразихме се с всички рекомендации като се изключи тези, които засягат Конституцията, по явни аргументи. Дори по конституционни въпроси, като за състава на Висш съдебен съвет, сме подхванали ограничения - като това да пожелаваме по-малки болшинства за вероятно предварително премахване или назначение на основния прокурор. Направили сме всичко по този начин, както ни е било заложено ", споделя още министърът.
" Усилията на българското държавно управление за внасяне на доста значими и предстоящи промени в региона на правораздаването се правят оценка. Групата за наблюдаване на демокрацията в Европейския парламент е наясно с компликациите, само че мисля, че правят оценка политическата воля и ритъма, с който работим. И те, и аз, знаем, че крайното решение лежи на раменете на българския парламент, тъй че това остава отворена тематика ", разяснява още служебният правосъден министър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР