За последните няколко години Полена се превърна в едно от

...
За последните няколко години Полена се превърна в едно от
Коментари Харесай

Веселин Топузов, кмет на симитлийското с.Полена: Никога не съм сам, когато трябва да се прави нещо за селото, хората са с мен 

За последните няколко години Полена се трансформира в едно от най-красивите и привлекателни за живеене села в община Симитли. И това не е единствено поради осъществените огромни инфраструктурни планове с подмяната на водопоровода, асфалтирането и полагането на тротоари. Не е единствено и поради прелестната природа – от всички страни селото е обградено с изворна вода, а тук-там – лековита.

Тук пасторалните картини – красиви къщи – с цветни и зеленчукови градини се добавя с наличието на доста младежи, които избират родното си място за живот, а това – е най-хубавата оценка за развиването на едно село.

Веселин Топузов е 8 години кмет на село Полена. Той е единствено на 39 години, само че е откърмен с любовта си към родното село – израснал е в него, тук живее със фамилията си и двете си дъщери и в никакъв случай няма да го напусне. И когато го запитвам „ тежка “ ли е короната на кмета, той дава отговор, че е тежка, само че плодородна. Защото всичко, което си е сложил като персонална стратегия за селото, благодарение на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и община Симитли, е осъществено. Гордее се, че е сменен водопроводът на огромна част от селото - с асфалтиране и тротоари, останаха единствено две, само че до месец ще се асфалтира и улица „ Христо Ботев “, където е сменен водопроводът.

„ Изключително съм благополучен, че много млади и възрастни хора се отзовават постоянно, когато има да се прави нещо в името на Полена. – споделя той. - И в никакъв случай не съм бил самичък, както на празници, по този начин и в делнични дни. Когато се е наложило да се прави нещо в името на нашето село, постоянно се отзовават много хора и това ме радва. И ми дава кураж да продължаваме напред. “

Към селото има извънреден инвеститорски интерес за закупуване на къщи и парцели в регулация. И това не е инцидентно. Защото, съгласно кмета, хората на Полена са доста положителни. И животът тук е спокоен. „ Пред всяка къща има цветна и зеленчукова градина, зелено и чисто е. И това е по този начин, тъй като имаме построени напоителни канали, които цялото село си поддържаме. Рано през пролетта – на доброволни начала построяваме инстлациите и през лятото се радваме на зеленина. “

И не скрива, че да си кмет не всеки път е елементарно, тъй като си и кмет, и пазач, и служител на реда, и „ спешна помощ “, само че постоянно е подготвен да помогне. За него няма работно време. Безпокои го, че към 20 фамилии – над остарялото учебно заведение – имат проблеми с водата, постоянно са в напрежение, тъй като водопроводът е строен на частни начала, само че скоро, със съдействието на държавните и общински органи, се надява да решат казуса.

В Полена има много животновъди с над стотина овце и крави, един е по-голям – над 500 глави, тъй като планината е близо и изискванията са плодородни за развъждане на добитък. Откри се Център за хора с деменция, към днешна дата там работят общо 15 души, от които – 10 от Полена. Още нещо, поленчани припознават пациентите, домуващи в центъра като част от тях, и ги приобщават – с дарения, с грижи, с положително отношение. „ Редовно кукерските групи им подаряват за празниците артикули и дарове. “ – споделя кметът и благодари на кукерите на Полена, че постоянно се отзовават, когато е належащо – за болен човек или друга добра идея.

Предвижда се да се построи още един дом, където ще работят предпочитано от Полена над 15 души и няма нищо по-хубаво от това да се откриват нови работни места. Още повече, че всички, които работят към този момент в центъра за деменция са доста удовлетворени. Кметът е благополучен, че над 30 души ще изкарват прехраната си в Полена и няма да се постанова да пътуват.

Св. Петка Българска е настойничка на Полена. Храмът „ Св. Петка Българска “ е в центъра на селото, а празникът на Полена е обичаен и е обвързван с празника на настойничката на 14 октомври.

Красива икона и дърворезба посрещат всички, които влизат в селото. Изработени са от дърворезбаря Симеон Тошев, а иконата е дело на Николай Кашев. Още доста свети места има в селото. Наскоро е осветлен параклисът Св. Илия и св. Димитър в м. Ширината, има параклис Възкресение Христово, св. Атанасий се уважава в м. Добрин, в м. Локвата има остаряло оброчище Рождество Богородично “ и лековита света вода, което събира миряните на 8 септември. В програмата му отсега нататък е да облагороди и остарялото оброчище Св. Петка, където има остарял параклис и където години наред е събирало миряни.

Веселин Топузов се гордее с постигнатото, само че най-много с хората, които популяризират Полена: първенците по сумо и битка – братя Благоеви, шампионката Венеса Ханджийска, Ивайло Димов е треньор по битка на деца в Германия, футболистът Ивайло Михайлов, Симеон Тошев и неговата брачна половинка Янка Тошева са известни дърворезбари – майстори и членове на Задругата на българските майстори и занаятчии. Гордее се с младежите, които се занимават с пеене, танци, плуване и други спортове, над 20 деца всяка вечер са на игрището и се надява да сбъдне още една фантазия за Полена – да построят футболно игрище.

„ Футболът е в кръвта ми, а и освен в моята. – споделя той. – 8 години упражнявах интензивно в детската школа по футбол в Благоевград с треньор Христо Христов. “

Радва се на кукерската група, на която е един от водачите, и има вяра, че традицията е жива, само че се безпокои, че доста младежи не се женят и на смешка предлага да се върне „ ергенският налог “, тъй като имама потребност от деца, смее се той.

Семейството му го поддържа. Голямата му щерка е 8 клас и ще учи стопанска система в Благоевград, дребната – ще бъде 6 клас в Крупник. Съпругата му е детска учителка.

„ За мен фамилията и Полена са всичко, тъй като доста ги обичам. – споделя Веселин. – Имаме с кмета на община Симитли още доста положителни проекти за Полена – да довършим улиците, да създадем един прекрасен площад, да санираме кметството. И благодарение на хората ще доизградим старите оброчища и ще ги превърнем в красиви храмове на вярата. “

Чистото, зелено и спретнато село Полена – с добър кмет, с положителни хора, ситуирано в подножието на две планини, със света вода и доста чешми с изворна вода продължава своя път напред, тъй като е обичано.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР