За последните десет години в страната ни са инвестирани над

...
За последните десет години в страната ни са инвестирани над
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции в България надхвърлят 29 млрд. евро за последните 10 години

За последните 10 години в страната ни са вложени над 29 милиарда евро, като стабилно порастват вложенията в браншове на стопанската система с висока добавена стойност. Това разкри заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Международната конференция " IT Hub Connect 2018 ", която се провежда от Американската комерсиална камара в България и Индийско-българската бизнес камара.

По думите му преди всичко измежду задграничните вложения за интервала се подрежда Холандия (с над 6 милиарда евро), следвана от Австрия (с близо 3 милиарда евро), Германия (с над 2 милиарда евро) и Гърция (с 1,9 милиарда евро).

" Това обаче, което би трябвало да концентрира вниманието ни, е каква е структурата на тези вложения и в кои браншове на стопанската система ни се концентрират те ”, уточни икономическият заместник-министър и разясни, че през последните години стабилно се усилва делът на вложенията в браншове на стопанската система с висока добавена стойност. През 2017 година вложенията в преработващата индустрия са с дял от 33 на 100 от общия размер на директните задгранични вложения, следвани от секторите " Търговия и ремонт на коли и мотоциклети " с дял от 32 на 100, е станало известно от неговото изявление.

През 2017 година са издадени 31 документа по Закона за поощряване на вложенията, като 15 от плановете се реализират във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 година са издадени общо 10 документа, като 6 от тях са в такива браншове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР