За последните десет години цените на хотели и ресторанти са

...
За последните десет години цените на хотели и ресторанти са
Коментари Харесай

Хотелите и ресторантите в България са най-евтините в ЕС

За последните 10 години цените на хотели и заведения за хранене са се повишили с 6.8 прочие п. до 45% от междинните за Европейски Съюз.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Bundesbank внезапно понижи прогнозата за икономическия напредък на Германия за тази година

Търговското напрежение е най-големият риск за немската стопанска система
19 юни 2018
Инфлацията се покачва до 2.6% през май

Поскъпват горивата и някои типове услуги като куриерските, хотелските и ВиК
13 юни 2018
Европейска комисия предлага с до 8% повече пари за България за интервала 2021-2027 година (допълнение)

Въпреки цялостното стесняване на средствата зa кохезия с изключение на за София нарастване има и за Букурещ, Рим, Атина и Мадрид
29 май 2018
Високата цена на четенето

Какво влиза в цената на всяка книга и за какво нарастват с третия най-голям ритъм в Европейски Съюз през 2017 година
25 май 2018 Цените на артикули и услуги в България остават най-ниските в Европейския съюз и през 2017 година - на 48% от междинното равнище измежду страните членки, демонстрират данни на Евростат. Други евтини дестинации са Румъния (52%) и Полша (56%). Най-скъпо е в Дания, Люксембург, Ирландия и Швеция, с цени над 120% от междинното за съюза.

Най-скъпо в Дания, най-евтино в ЦИЕ

Хотелите и заведенията за хранене са една група, която дърпа надолу общия показател на цените в България. По данни на Евростат те са най-евтините в Европейски Съюз - едвам 45% от междинните равнища измежду страните членки. Промяната по отношение на година по-рано е минимална, до момента в който нарастването в съпоставяне преди десетилетие е 6.8 прочие п. Секторът е и измежду тези, които записват минимален ритъм на напредък на заплатите на чиновниците си. От друга страна, туристите в Дания се сблъскват с най-високите цени в Европейски Съюз - с 50% над междинните равнища.

В Швеция пък са най-скъпите храни и питиета - на 126% от междинните цени в Европейски Съюз, до момента в който най-евтините артикули в тази група могат да бъдат открити в Румъния и Полша. В България цените на храни и безалкохолни питиета постепенно настигат междинните в съюза, като през 2017 година доближават 73.1%.

Големи разлики в цените са забележими и във връзка с алкохола и цигарите, най-вече поради метода на облагане на стоките в другите страни. В България те са на едвам 56% от междинните цени в Европейски Съюз, до момента в който в Ирландия и Англия са близо тройно по-скъпи (съответно 174% и 157%).

Малки разлики пък има във връзка с потребителската електроника - от 86% в Ирландия до 110% в Дания и франция. В тази група артикули цените в България се доближават до междинните в Европейски Съюз - на 93%, сходни с тези във Англия и Чехия. В тази група артикули влизат тв приемници, аудио системи, камери, програмен продукт и компютри, само че изключва ремонта на продуктите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР